Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sahar får inte hjälp efter omfattande operation

Ensamstående med två småbarn, nyopererad och utan ett socialt nätverk står Sahar Khomary handfallen inför att kunna lämna sina barn på förskolan.

Sahar Kholmary öppnar med stort besvär sin lägenhetsdörr i Ronna. Hennes två barn Saian, 4, och Arsin, 2, tittar på en surfplatta. Sahar har bara lyckats ta dem till förskolan en dag efter julledigheten, dagen därpå klarade hon inte av att lämna barnen där, på grund av smärtan som hon har efter en omfattande steloperation i bäckenet.

Hon har av läkare beordrats att sitta i rullstol under åtta veckor. Det blir inte så mycket med det. Hon måste förstås laga mat, diska, städa, tvätta. Två små barn kräver sitt.

Under ett par dagar kom hennes bror från Arboga för att avlasta Sahar.

– Jag känner mig så ensam. Jag har ingen här. Min bror kan inte komma ifrån sina studier mer och han kan inget om barn, säger Sahar.

Hon har delad vårdnad med barnens pappa. Men han är bostadslös, bor hos kompisar och kan inte komma ifrån sitt jobb för att hjälpa henne, mer än med att handla mat när det sinar i skåpen.

– Jag trodde att jag skulle få hjälp, ortopeden har ju skrivit ett intyg. Jag hade inte gjort den här operationen om jag hade vetat att jag inte skulle få mer hjälp.

Sahar har beviljats hjälp med att värma mat, men hon tackade nej till den hjälpen.

– Barnen ska ju ändå ha mat och den hjälpen ingick inte. Alla säger bara att de inte kan göra någonting. Jag vet inte vad jag ska göra.

Saian dansar tyst omkring i lägenheten, nyfiken. Lillebror är försiktigare, men håller sig gärna i närheten av sin storasyster.

– Mina barn vill ju gå till förskolan, men det tog en timme för mig att lämna dem, mot vanliga tjugo minuter och jag fick så ont efteråt att jag inte kunde sova på natten.

Sahar brister ut i gråt.

– De tycker att barnens pappa ska ta hand om dem, men barnen bor bara hos mig och han kan inte hjälpa till. Jag vet inte hur det är tänkt att jag ska klara det.

Myndigheten för äldre och personer med funktionsnedsättning som beslutar i sådana här ärenden kan inte uttala sig i det enskilda ärendet men bekräftar att det är så här det ser ut.

– Finns det två vårdnadshavare, så förväntas familjen kunna lösa omsorgen av barnen själva, när den ena föräldern har en tillfällig funktionsnedsättning, säger Eva Pedersen Wallin, resultat och områdeschef inom äldreomsorg på Södertälje kommun.

Sahar har varit sjukskriven på grund av sina smärtor en längre tid. Men efter att hon har hämtat sig från operationen ser hon ljust på framtiden.

– Jag är glad för mitt liv här i Sverige, i Iran var jag inte fri. I vår ska jag läsa till diplomerad integrationskonsulent på distans. Jag hoppas att jag har återhämtat mig då. Och att jag får hjälp på något vis, säger Sahar.