Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sagateatern i akut renoveringsbehov

Väduren 1 (Järnagatan 1) är en fastighet i centrala Södertälje. Fastigheten ägs av en bostadsrättsförening (Brf) som har för avsikt att inom en femårsperiod göra en totalrenovering.

Målsättningen är att återskapa fastigheten som den såg ut byggåret 1916.

Sagateatern är den del i fastigheten som är i sämst skick. Tidigare i år fick föreningen en förfrågan från en av lokalhyresgästerna om att få hyra teaterlokalen. I förfrågan ingick ett löfte att totalrenovera teaterns salong, fasad och golv.

På originalritningen finns även fyra vackra pardörrar och om dessa kan återskapas skulle det bli ett lyft för hela Marenområdet.

Bostadsrättsföreningen har som krav att hela renoveringsarbetet ska ske i nära samarbete med kommunens stadsantikvarie.

Sagateaterns tillstånd kan delas in i tre huvudgrupper:

• Salongen har inte blivit ordentligt renoverad på 40 år.

• Marenplan utanför teaterlokalen har sjunkit och därmed även marken under delar av teaterns golv.

• Teaterlokalen saknar ventilation.

Brf Väduren 1 har varit hyresvärd till Södertälje teateramatörer (STA) i 32 år. Föreningen har under alla dessa år subventionerat hyran kraftigt. STA betalar i dag en hyra som motsvarar hälften av hyran för övriga lokalhyresgäster.

Under 32 år hinner det växa till ett ansenligt belopp. Detta förhållande håller inte längre.

Lokalen är mycket nedgången och i stort behov av upprustning. Ventilationsanläggning måste installeras, sättningsskadorna åtgärdas, salongen och fasaden mot Maren ska återställas till ursprungligt skick.

Alla dessa åtgärder måste betalas och det går inte med humankapital – det måste betalas med pengar.

Sedan augusti har Södertälje teateramatörer förhandlat med en presumtiv hyresgäst om ett överlåtande av hyreskontraktet.

Den presumtive hyresgästen har lämnat ett bud till STA, vilket också STA fann acceptabelt, men STA har sedan ändrat sig.

Det kan inte vara en bostadsrättsförenings skyldighet att bidra till att en teaterförening driver en verksamhet. Föreningens ambition är i första hand att ta hand om fastigheten för de boende och värna om huset så att det hålls i gott skick.

Så alla Södertäljebor och andra också, låt oss glädjas över att Brf Väduren 1 under 32 år bidragit till STA:s verksamhet genom en mycket låg hyra – det gör vi som bostadsrättsinnehavare.

Då känns det bittert att via en fackelmarsch bli utpekade som kulturfientliga.

Katarina Bodemar

Gertrud Westin Sjödahl

Lars Eklund

Inger McShane

Valter Wallin

Kjellåke Davidsson

Styrelsen Brf Väduren 1

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel