Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Saarenpää lovar inga mirakel

Visst har han en idé där i bakhuvudet, men där lär den nog också bli kvar ett tag.Nu är det inte dags för en totalrenovering, menar Syrianskas nya huvudtränare Klebér Saarenpää.

Ibland är det snabba puckar som gäller även inom fotbollen. Det är inte länge sedan 40-åringen kom hem till Stockholm, efter att ha fått sparken från tränaruppdraget i danska Vejle BK. 

För några dagar sedan ringde Syrianska, och Klebér Saarenpää tvingades ställa sig frågorna: Kan jag tillföra något? Kan jag rädda det här?

– Du måste göra upp med dig själv innan du tar ett beslut, men när svaret blir ja på de frågorna, så är det bara att tuta och köra, säger Klebér Saarenpää.

Kan du rädda det här?

– Det är en tuff utmaning. Så är det för alla bottengäng. Ingen tränare kommer in och gör mirakel. Spelar man 17 matcher utan att prestera, vad är det då som säger att man helt plötsligt ska prestera i 13 matcher? Men det finns kvalitet i laget och får vi bara struktur på den här kvaliteten och kan kanalisera den åt rätt håll, då kan det hända. Det är det vi kommer slåss för.

I går genomförde han sitt första träningspass med Syrianska – som han hittills inte sett mycket av.

– Jag har ju inte bott i Sverige ens, utan precis kommit tillbaka, så det är inte mycket jag sett. Jag har mycket hemläxa att göra på kvällarna här framöver.

– Därför är det jätteviktigt att Tino (Katsoulakis, förre Syrianskatränaren) är kvar som har den erfarenheten. Det är jag jätteglad för. Jag förstår Tino, det är en svår situation han hamnat i, men han har backat upp jättebra.

Syrianska inledde säsongen med Bosko Orovics häftigt inriktade possessionfotboll, fortsatte sedan med Tino Katsoulakis något rak-are och mer defensiva spel. Vad för sorts prägel – och hur mycket Klebér Saarenpää vågar förändra under nuvarande omständigheter – återstår att se. Men han har en idé.

– Just nu är det ett fortsatt analysarbete som vi kommer göra. Jag har en idé i huvudet, men om den idén inte passar med materialet så kommer det ändå inte funka. Jag måste anpassa mig, säger han och fortsätter:

– Men min grundfilosofi är att jag vill spela fotboll. Och hur man vill spela fotboll – det kan man göra på tusen olika sätt. I slutändan handlar det om, och det är det viktigaste, att vinna matcher.

Tre tränarbyten på en säsong, fyra om man räknar Steven Younans match som ensamt ansvarig. Saarenpää är klar över att tränarruljansen påverkar truppen och att det inte är läge för en totalrenovering.

– Det är upp till var och en, men jag tror inte det är så klokt att förändra allt för mycket just nu eftersom det kan bli lite för mycket input för spelarna. Någonstans måste jag hitta vad man gjort tidigare och utnyttja det för att ta det vidare i den riktning man vill.

Klebér Saarenpää tränade Syrianska de allsvenska säsongerna 2 012 och 2 013. Hösten 2 014 tog han över danska Vejle, där han blev kvar fram till i våras.

– Slutsummarum var att vi gick för att gå upp i högstaligan, efter en turbulent tid där med tolv nya spelare. Vi gjorde det förnuftigt, men vi räckte inte till hela vägen. Vi låg två poäng bakom direktuppflyttningen, men med fem matcher kvar fick jag gå. Så ser den här världen ut. Det dög inte och då får man kliva åt sidan.

Vejle slutade sedan tolv poäng efter Silkeborg och missade avancemanget till danska högstaligan.

i Syrianska?

Hur skulle du säga att du utvecklats som tränare sedan din senaste sejour

– Framförallt har jag fått massa ny, härlig internationell input från Danmark, som är väldigt nära Tyskland och tysk fotboll. Så det har varit en frisk fläkt att få suga in det. Sen förstås allt man prövat – spelsystem, idéer, nya spelare, olika karaktärer.