Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så vill Södertälje bli en av landets mest innoativa städer: "Vi engagerar medborgarna på olika sätt"

Södertälje ska bli en av landets mest innovativa städer.
Det är målet i ett unikt samarbete mellan KTH, AstraZeneca, Scania och staden.
– Vi engagerar medborgarna på olika sätt. Bland annat kommer ungdomar att vara med i ett hackaton och skapa ett digitalt centrum för framtiden, säger Boel Godner (s), kommunstyrelsens ordförande.

Fyra dagar långa Science Week är ett årligt återkommande bevis på hur olika delar av näringslivet, KTH och kommunen arbetar tillsammans för att göra Södertälje till en ännu mer dynamisk scen och förebild som framtidens stad. I Södertälje Science Parks hypermoderna hus i stadsdelen Snäckviken minglar elever från grund- och gymnasieskolan med framtidsforskare och lokala entreprenörer.

– Science Park är otroligt viktigt. En framgångssaga efter det som hände 2012 när AstraZeneca lade ner sin forskning i Södertälje. Vi samlades och funderade kring hur vi skulle få ut något bra ur detta. På så sätt föddes Södertälje Science Park. Men det betyder också att vi tillsammans tar ansvar för framtidens hållbara stad, för kompetensförsörjningen och de stora företagen. Exportindustrin är ju det viktigaste som Sverige har, säger Boel Godner.

Nyfiken på framtiden? Det här händer på Science Week 2020

Katalysator för hållbarhet

Samarbetet mellan KTH, näringslivet i form av Scania och AstraZeneca och Södertälje kommun ska fungera som katalysator och samlingspunkt för olika idéer och hållbarhetsarbeten. Både var och en och tillsammans. För kommunen handlar det bland annat om att bygga 20 000 nya bostäder i centrum under de närmaste 20 åren och att förbättra kommunikationerna.

– Människor måste kunna ta sig till jobbet på ett bra sätt. Det är något vi bland annat kommer att presentera under Science Week, där det visas upp olika lösningar för framtiden. Scania presenterar framtidens transporter utifrån digitalisering, AstraZeneca designar hållbart från forskning till färdiga läkemedel, projektet Matlust handlar om hållbar mat i form av närproducerat och ett hållbart tänk.

Elever experimenterar

Science Week vill locka genrelöst över generationerna. Viktiga är förstås morgondagens beslutsfattare, skolelever från när och fjärran. Bland annat kommer runt 600 inbjudna gymnasieelever att göra experiment och möta representanter från KTH, Scania och AstraZeneca.

– Vi är väldigt måna om att så många ungdomar som möjligt väljer tekniska utbildningar för att kunna försörja företagen med framtida kompetens och innovationer. Dessutom hålls ett hackaton under ett dygn som är öppet för alla, medan mellanstadieelever får bygga framtidens stad i Minecraft.

Omvandling av stadskärnan

En viktig del i visionen kring omvandlingen av Södertälje är att förtäta staden och hela stadskärnan. I detta ingår de 800 nybyggda bostäderna nära KTH och Science Park i Snäckviken, som nu blir en allt mer naturlig del av den norra stadskärnan.

– Tanken är att stadsdelen med hjälp av butiker och andra verksamheter ska växa ihop med Södertäljes gamla centrum. Vi vill ligga i framkant när det handlar om Den hållbara staden. I kommunen jobbar vi bland annat mycket med att digitalisering ska stråla ut i så många olika verksamheter som möjligt. Poängen är att göra vardagen lite enklare för medborgarna.

Hållbara inspiratörer

Ambitionen är att bli en kommun dit andra vänder sig för att få inspiration till nya hållbara lösningar. Då blir förstås vikten av samverkan mellan Södertäljes stora institutioner än viktigare.

– Södertälje har skapat tillväxt i Sverige i över 100 år tack vare de här företagen, och det kommer vi fortsätta att göra.

Samtidigt har väl Södertälje dragits med en lite negativ bild, färgad av problem kring bland annat integration?

– Det är helt sant. Och det ryktet var i viss mån berättigat för tio år sedan när den grova brottsligheten härjade. Sedan dess har vi kommit långt och inte minst satsat mycket på vår skola. Den har haft högsta prioritet. Vi har sett markant ökade skolresultat under många år.

– Vi har också långvarig erfarenhet av integration. Arbetskraftinvandringen till Södertälje började redan efter andra världskriget. Vi är fortfarande en invandringskommun, och därför är det bra att den här framtidssatsningen är lokal – så att många invånare från andra länder känner att det här är en del av deras stad och visioner.

Enligt Boel Godner byggs Södertäljes framtid av alla invånare tillsammans. Och där har Science Park en viktig uppgift för att skapa både engagemang och inkludering.

Natur, kultur och näringsliv – det här händer i Södertälje

Om Södertälje Science Park

Södertälje Science Park är en innovativ utvecklingsarena i södra Storstockholm som satsar på att bli en nationell nod för företag, forskning, innovation och utbildning inom hållbar produktion. Här kan aktörer från näringsliv, akademi och samhälle tillsammans driva branschöverskridande forsknings- och utvecklingsprojekt och nätverka. Inom Södertälje Science Park finns Kungliga Tekniska Högskolan (Campus Södertälje) med 1 200 utbildningsplatser och forskartjänster.

Bakom bildandet av Södertälje Science Park står Södertälje kommun, Scania, AstraZeneca, och KTH

Vad krävs för att bygga framtidens hållbara stad? En eftermiddag om hållbarhet på Science Week

Ovan artikel är framtagen av Brand Studio Mittmedia och Södertälje Science Park och ej en artikel av nyhetsredaktionen.