Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så var nöjesåret 2015

En speleman fick supergenomslag på dagis, en slalomlegend tog hem Let´s Dance, och årets julkalender väcker debatt. Här får du koll på nöjesåret 2015!

Januari

1: Loa Falkman debuterar vid midnatt som uppläsare av "Nyårsklockan", men är för sen. Klockorna ringer för det nya året innan han är klar. Eftersom Falkman en månad senare blir nya ”Ica-Stig” byter SVT snabbt ut honom och i år är det Malena Ernman som får uppdraget.

11: "Det ljuva livet är över". Anita Ekberg dör 83 år gammal i sitt adopterade hemland Italien. I juli gravsätts hon enligt sina önskemål i Skanör.

15: Ruben Östlunds "Turist" blir överraskande inte nominerad till en Oscar för bästa icke engelskspråkiga film. Regissören lägger snabbt ut en film på nätet där tittarna kan följa svensken besvikna avgrundsvrål.

26: Lite tröst för Ruben Östlund vars film ”Turist” vinner sex Guldbaggar, bland annat för bästa film, regi och manus. Det är rekord. Men störst rubriker får Saga Becker, den första transpersonen att vinna en bagge, för bästa kvinnliga huvudroll i ”Nånting måste gå sönder”.

28: Filmen "Filip och Fredrik presenterar 'Trevligt folk'" har biopremiär. Berättelsen om det somaliska bandylandslagets väg från Borlänge till VM i Ryssland slår an en ton hos biopubliken och visas även i riksdagen i mars då statsminister Stefan Löfven blir tårögd av vad han ser.

Februari

7: Jessica Andersson och Eric Saade går vidare från första deltävlingen i Melodifestivalen. Men det stora samtalsämnet är SVT:s nya röstningsapp som blir överbelastad.

13: ”Fifty shades of Grey” har svensk biopremiär. S är tydligen populärt, för över en halv miljon svenskar går och ser filmen på bio.

16: ”Jordskott” är vårens stora svenska tv-drama. Serien, med Moa Gammel i huvudrollen, når miljonpublik och blir årets tv-drama på Kristallengalan i augusti.

25: I fjol erövrade hon USA. I år blir Tove Lo ett stort namn på hemmaplan. Hon får det finaste priset, årets artist, på Grammisgalan.

28: Han är 67 år gammal, men Hasse Andersson blir barnens stora favorit i Melodifestivalen med "Guld och gröna skogar".

Mars

10: Emmylou Harris får Polarpriset. Juryn belönar amerikanskan för att hon enligt motiveringen "rymmer hela den amerikanska kontinentens historia och topografi".

10: Pharrell Williams och Robin Thicke döms att betala 7,3 miljoner dollar (62 miljoner kronor) till Marvin Gayes efterlevande för att ha plagierat soulikonens "Got to give it up" på sin hit "Blurred lines".

14: Måns Zelmerlöw vinner Melodifestivalen med "Heroes". Segern är helt ohotad, Zelmerlöw får hela 545 601 tittarröster.

16: Med ”Parneviks” i TV3 inleder golfspelaren Jesper Parnevik en ny karriär. Som dokusåpastjärna bjuder han och hans familj hem andra kändisar till sitt stora hus i Florida.

25: Zayn Mallik lämnar One Direction. Senare under året meddelar gruppen att den tar en paus.

25: Populära motorprogrammet "Top gears" programledare Jeremy Clarkson får sparken av BBC efter att ha slagit en producent.

April

16: Fler och fler ser på strömmad tv, men allt på nätet går inte bra. SVT lägger utan större fanfar ner SVT Flow som funnits i knappt ett år.

24: "Det ä bar å dans". Med tv-tittarnas kompakta stöd i ryggen vinner Ingemar Stenmark "Let's dance", fastän juryn mest tycker att slalomstjärnan är stel som en stav.

24: I en tv-intervju bekräftar den forne idrottsstjärnan och dokusåpaprofilen Bruce Jenner att han genomgår en könskorrigering. Senare framträder hon som Caitlyn.

Maj

7: I 50 år har den svenska filmen reglerats genom filmavtalet, en branschsammanslutning där staten varit en av parterna. Men nu säger kulturminister Alice Bah (MP) upp det och meddelar att staten ska ta ett helhetsansvar för filmpolitiken.

17: Allra sista avsnittet av kritikerhyllade "Mad men" visas i amerikansk tv. Tre dagar senare tar David Letterman farväl av sin pratshow efter 33 år i etern.

23: Måns Zelmerlöw vinner Eurovision Song Contest med låten "Heroes". Det är Sveriges sjätte seger i "schlager-EM" och segermarginalen blir drygt 60 poäng till Ryssland på andra plats

29: Summerburst inleds på Ullevi i Göteborg. Dansmusiken står sig stark med 60 000 åskådare under två dagar på Ullevi i Göteborg. Två veckor senare kommer lika många till Gärdet i Stockholm.

Juni

3: En av Sveriges populäraste grupper tappar en medlem när Gustaf Norén överraskande lämnar Mando Diao.

12: Dave Grohl ramlar av scenen och bryter benet under en konsert med Foo Fighters på Ullevi. Efter läkarvård slutför han konserten sittande.

13: Budet om Magnus Härenstams bortgång kommer. Han var nyskapande inom underhållning, barnprogram, ståupp och frågesport i tv. Han blir 73 år.

21: I ett öppet brev protesterar Taylor Swift mot Apple Musics planer att inte betala ersättning till artisterna under tjänstens tre första månader. Inom ett dygn viker sig Apple.

24: Det skulle bli framtidens melodi, men nu stoppar regeringen det omstridda Dab-radioprojektet. Saknat av få.

25: Bråvallafestivalen inleds. Det blir omstritt direkt när Zara Larsson ifrågasätter varför hon inte ens finns med på affischen trots att Spotify meddelar att hennes musik är den mest strömmade av alla artister som uppträder på Sveriges största musikfestival.

Juli

6: Allt fler anklagelser mot Bill Cosby om sexuella övergrepp mot en lång rad kvinnor kommer fram i ljuset och den tidigare så folkkäre tv-stjärnan misstänks nu för flera brott. Men själv håller han tyst och vägrar för det mesta att kommentera anklagelserna.

16: Adam Tensta lämnar soffan under en intervju i "Nyhetsmorgon" i protest mot att TV4 har anlitat en träningsprofil som uttalat sig rasistiskt i andra sammanhang.

21: Den folkkäre ordekvilibristen Robert Broberg går ur tiden. Han blir 75 år gammal.

25: Rapstjärnan Snoop Dogg stoppas av polisen efter en konsert i Uppsala, drogtestas och blir så arg att han tänker bojkotta Sverige från och med nu.

29: Piratsajten Swefilmer läggs ner sedan polisen slagit till mot en av personerna bakom sajten.

Augusti

11: Petra Marklund avgår som programledare för "Allsång på Skansen" i direktsändning. Drygt en vecka senare presenterades Sanna Nielsen som hennes ersättare.

28: Dokumentärfilmen ”Jag är Ingrid” får svensk premiär. Filmen har redan tidigare under året gjort succé på filmfestivalen i Cannes och ses av 170 000 svenskar på bio.

30: På Kristallengalan utbryter stor förvirring när prisutdelaren Måns Zelmerlöw läser upp fel vinnare. Det är inte "Let's dance" som har vunnit kategorin årets underhållningsprogram utan "Idol", men någon har gett Måns fel kuvert.

September

4: Efter ett drygt årtionde kommer uppföljaren till "Så som i himmelen". Kay Pollaks ”Så ock på jorden” har premiär. Den ses av en kvarts miljon svenskar på bio, men räknas ändå som något av en besvikelse ett år då svenska filmer har svårt att nå den riktigt stora publiken.

11: Först ska filmen inte ens gå på bio i Sverige, men efter publikstorm och oväntat stor publikframgång får ”Straight outta Compton”, historien om den legendariska hiphopgruppen NWA svensk premiär. Men filmen anses så "farlig" att vakter placeras ut på vissa biografer.

20: En konsert med U2 i Globen i Stockholm ställs in av säkerhetsskäl, enligt uppgifter på grund av hot mot bandet. Först misstänks en polis ha tagit med sitt tjänstevapen in på arenan, men det går aldrig att bevisa och förundersökningen läggs ner. U2 spelar sin inställda konsert några dagar senare.

29: Artisterna drar sitt strå till stacken för flyktingmottagandet. Den stora insamlingsgalan Hela Sverige skramlar arrangeras i Globen till förmån för flyktinginsatsen. Den direktsänds i nästan alla Sveriges tv- och radiokanaler.

Oktober

12: En av årets mest omtalade tv-debatter tar fart när ”Boys” har premiär på SVT Play. Är det en träffande beskrivning av unga pojkar i centrala Stockholm eller en parodi på ängsliga hipsters?

17: När biljetterna släpps till först en och sen ytterligare en Ullevikonsert med Håkan Hellström nästa år säljs det 130 000 stycken på tre timmar.

17: Hon tillhör de minst kända i årets säsong men Miriam Bryant får det största genombrottet i "Så mycket bättre" i TV4. "One last time", hennes version av Niklas Strömstedts "Sista morgonen" toppar snart Svensktoppen.

23: Seinabo Sey är sångerskan på allas läppar under 2015. Nu kommer hennes debutalbum.

30: Nya Bondfilmen ”Spectre” har premiär. Inför premiären säger Daniel Craig att han "hellre skulle skära handlederna av sig" än att göra en film till, men sedan verkar han mildra sitt uttalande.

November

6: Erik Lundin ger ut årets mest omtalade svenska hiphopskiva ”Suedi”. Den blir nästan unisont hyllad av alla kritiker.

7: I "Så mycket bättre" tolkar Niklas Strömstedt "Happy nation" av Ace of Base som "Lyckolandet", en antirasistlåt som uppmärksammas stort.

11: Aftonbladet kapar samarbetet med komikern Kristoffer "Kringlan" Svensson sedan han uttryckt sig våldsamt och sexistiskt om flera namngivna journalister i en pod knuten till tidningen. Flera andra uppdragsgivare följer efter.

13: I en omfattande terrorattack i Paris dödas 130 personer, varav 89 på en spelning med gruppen Eagles of Death Metal. Terrorgruppen IS tar på sig dådet och hela Europa är i chock.

20: Adele ger ut sin nya skiva "25" och går mot strömmen genom att vägra släppa den till strömningstjänsterna. Kanske är det en av anledningarna till att hon slår alla tänkbara försäljningsrekord i såväl Storbritannien som i USA, där hennes platta säljs i över 3 miljoner exemplar på en vecka.

30: Claes Elfsberg "tvingas" trots vilda - egna - protester i pension av SVT när han fyllt 67 år. Han lämnar nyhetsredaktionen efter 45 år, men ska fortsätta i SVT som programledare för "Gomorron Sverige".

December

1: Årets julkalender "Tusen år till julafton" med Historieätarna Erik Haag och Lotta Lundgren blir mycket omskriven, både hyllad och kritiserad, och lockar miljonpublik till tv:n.

3: Rocksångaren Scott Weiland påträffas död i sin turnébuss i staden Bloomington. Artisten som slog igenom med grungebandet Stone Temple Pilots blir bara 48 år gammal.

5: Martin Almgren vinner årets upplaga av "Idol" i TV4 efter att ha varit folkets favorit under hela hösten.

Avlidna kultur- och nöjespersonligheter 2015

1/1 Ulrich Beck, 70, sociolog.

7/1 Rod Taylor, 84, skådespelare.

10/1 Francesco Rosi, 92, regissör.

11/1 Anita Ekberg, 83, skådespelerska.

23/1 Bengt Elde, 75, konstnär.

29/1 Colleen McCullough, 77, författare.

4/2 Siv Arb, 83, poet.

6/2 André Brink, 79, författare.

6/2 Assia Djebar, 78, författare.

9/2 Knut Ståhlberg, 95, journalist.

12/2 Steve Strange, 55, popstjärna.

13/2 Arne Sundelin, 64, författare.

15/2 Gustaf Sjökvist, 71, körledare.

16/2 Lesley Gore, 68, artist.

19/2 Lisette Schulman, 63, programledare.

27/2 Leonard Nimoy, 83, skådespelare.

28/2 Yasar Kemal, 92, författare.

12/3 Terry Pratchett, 66, författare.

26/3 Tomas Tranströmer, 83, poet.

27/3 Fillie Lyckow-Widding, 80, skådespelerska.

2/4 Manoel de Oliveira, 106, filmregissör.

4/4 Klaus Rifbjerg, 83, författare.

8/4 Lars Tunbjörk, 59, fotograf.

8/4 Nan Inger Östman, 92, författare.

13/4 Günter Grass, 87, författare.

14/4 Percy Sledge, 73, artist.

15/4 Gunilla Wolde, 75, barnboksförfattare.

30/4 Ben E King, 76, artist.

30/4 Rutger Gunnarsson, 69, musiker.

2/5 Maja Plisetskaja, 89, ballerina.

2/5 Ruth Rendell, 85, författare.

6/5 Errol Brown, 71, artist.

14/5 BB King, 79, bluesartist.

7/6 Christopher Lee, 93, skådespelare.

9/6 James Last, 86, orkesterledare.

11/6 Ornette Coleman, 85, jazzmusiker.

11/6 Ron Moody, 91, skådespelare.

13/6 Magnus Härenstam, 73, underhållare.

22/6 James Horner, 61, kompositör.

10/7 Omar Sharif, 83, skådespelare.

12/7 Bosse Larsson, 81, programledare.

21/7 Robert Broberg, 75, artist.

30/7 Lynn Anderson, 67, countrysångerska.

2/8 Cilla Black, 72, artist och programledare.

4/8 Calle Örnemark, 81, konstnär.

20/8 Lars Amble, 76, skådespelare och regissör.

30/8 Wes Craven, 76, regissör.

15/9 Tomas Pontén, 69, skådespelare.

19/9 Jackie Collins, 77, författare.

30/9 Göran Hägg, 68, författare.

5/10 Henning Mankell, 67, författare.

24/10 Ellen Rasch, 95, dansös.

24/10 Maureen O'Hara, 95, skådespelerska.

4/11 Melissa Mathison, 65, manusförfattare.

5/11 Kjell Öhman, 72, kapellmästare.

7/11 Carl-Åke Eriksson, 80, skådespelare.

9/11 Allen Toussaint, 77, musiker.

18/11 Sven-Olof Eliasson, 82, operasångare.

23/11 Bengt-Arne Wallin, 89, jazzmusiker.

25/11 Lennart Hellsing, 96, författare.

27/11 Barbro Hiort af Ornäs, 94, skådespelerska.

3/12 Scott Weiland, 48, rocksångare.