Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så tycker Molstaberg om polisanmälan

Molstabergs säteri välkomnar länsstyrelsens polisanmälan mot dem. – Vår uppfattning är att länsstyrelsen har vanföreställningar om hur djurskyddslagen ska tolkas, säger Björn Aschan, Molstabergs ombud.

Länsstyrelsen polisanmälde i dag Molstabergs säteri för brott mot djurskyddslagen.

Molstabergs ombud, Björn Aschan, välkomnar en polisanmälan.

– Nu lyfts frågan bort från länsstyrelsen och hamnar i stället hos polis och åklagare. Vår uppfattning är att länsstyrelsen har vanföreställningar om hur djurskyddslagen ska tolkas och påståendena i anmälan är felaktiga, säger han.

Björn Aschan menar att nattfållor inte fungerar när det är tal om flera hundra får och att ägarna tackat nej till bidrag för rovdjursstängsling och ideella arbetsinsatser är inget märkligt.

– Villkoren sa att vi blir återbetalningsskyldiga om stängslingen inte sker korrekt och det kan vi inte garantera. Särskilt inte när den frivilliga arbetskraften utgjordes av vargvänner. Däremot har jag begärt bidrag för professionell stängsling, vilket jag inte fått svar på.

Aschan hävdar också att befintlig stängsel är bra.

– Ja, utmärkta för att hålla får inne, vilket även länsstyrelsen konstaterade inför skyddsjakten.

Senaste veckan har gården haft fem attacker och sammanlagt har fler än 75 får, eller nästan tio procent av besättningen nu tagits, enligt Aschan.

– Just nu försöker vi få in runt 800 får, vilket kommer att ta flera dagar. Och även om vi får in dem så finns vargarna kvar och de har utvecklat att sånt beteende att de måste bort.

Läs även: Polisanmäls av länsstyrelsen - skyddade inte fåren