Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så stärker vi den svenska skolan

Den svenska skolan gör ett fantastiskt arbete, samtidigt som man står inför stora problem och utmaningar.

För Miljöpartiet är det viktigt att säkerställa att varje barn, oavsett bakgrund ska få möjlighet att utvecklas och lära sig.

I regeringsställning får vi nu möjlighet att göra verklighet av vår skolpolitik och bidra till att förbättra den svenska skolan.

För att alla barn ska få möjlighet att utvecklas behövs tidiga insatser för de barn som behöver extra stöd.

Alltför länge har skolan haft ett system där särskilt stöd framför allt ges först under grundskolans sista år i högstadiet.

Vi styr nu om politiken så att alla barn tidigt kan få det stöd som de behöver i ett tidigt skede under skolgången och inte måste vänta på detta tills dom når högstadiet.

För att göra detta möjligt investerar regeringen två miljarder kronor årligen för fler lärare och annan personal för de tidiga skolåren, samt inom specialpedagogiken i syfte att öka kompetensen att möta elever utifrån deras egna förutsättningar.

Skolans viktigaste resurs är lärarna. Tyvärr har vi länge haft en utveckling där många väljer bort lärarutbildningen för andra yrken. Den utvecklingen behöver vi vända på.

För att stärka läraryrkets attraktivitet satsar regeringen nu tre miljarder kronor på årsbasis som ska fördelas för att höja lärarlönerna.

Därtill kommer viktiga insatser för att förbättra arbetsmiljön, utöka möjligheterna till fortbildning samt stärka kvaliteten och utöka antalet platser på lärarutbildningarna.

Skolan ska enligt skol-lagen skapa likvärdiga förutsättningar för alla elever.

Stora skillnader mellan skolor hör inte hemma i ett samhälle där alla barn ska ha likvärdiga förutsättningar till utveckling.

Regeringen har därför skapat ett riktat ekonomiskt stöd till huvudmännen för skolor med låga studieresultat och tuffa förutsättningar inom ramen för satsningen Samverkan för bästa skola. Satsningen omfattar 600 miljoner konor årligen.

De ovannämnda reformerna är enbart några delar av all den politik som vi är i färd med att realisera för att stärka den svenska skolan och ge bättre förutsättningar för lärare och elever.

Även om samarbetsregeringen och oppositionen delar många av ambitionerna på skolområdet blir skillnaderna tydliga när det kommer till resurser. Alla de borgerliga partierna skär i sina egna budgetar ner rejält på utgiftsområdet utbildning och skola jämfört med regeringens budget.

Den rödgröna regeringen står för en skolpolitisk inriktning som borgar för en skola med kvalitet, höga kunskapsresultat, kreativitet, likvärdighet samt goda villkor för skolans medarbetare.

En inriktning som backas upp inte bara av enbart ord utan även av resurser och kraftfulla åtgärder.

utbildningspolitisk talesperson

Mats Pertoft (MP)

riksdagsledamot

Jabar Amin (MP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel