Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så spionerade han på sin fru och styvson

Styvpappan spionerade på sin familj med mobilen. Men 42-åringen hävdar att han det var en säkerhetsåtgärd för att hålla koll på fruns lille son.”Ifall det händer något, ska jag kunna bevisa att jag har rätt”, sa han i polisförhör.

Som LT rapporterat sitter en 42-årig man sedan den 23 juni häktad för olaga frihetsberövande, misshandel och ofredande.

Han ska ha hållit sin styvson fången i ett rum och anklagas ha slagit både sin fru och hennes son efter att pojken rymt genom ett fönster. Han ska ha spionerat på dem via en kamera i bostaden medan han själv jobbade.

I polisförhör med pojkens mamma framträder bilden av en våldsam man med ett extremt kontrollbehov. Hon beskylls för otrohet och har tvingats tacka nej till jobb eftersom maken tror att hon ska ligga med någon annan.

När hon lämnar bostaden säger han att hon prostituerar sig. Han ska ha spårat hennes mobiltelefon, ha haft kontrollen över hennes pengar och hon ska inte ha fått ha kontakt med släkt och vänner.

Om hon avvek från rutinerna blev han våldsam. När hon tog sonen på en kort promenad efter förskolan ska mannen ha exploderat och hotat henne med knytnäven centimetrar från hennes ansikte.

När mannen var på jobbet kunde han ringa och prata i telefon i tre-fyra timmar. Han ville veta var han hade henne och frågade vad pojken gjorde. Han kunde sedan säga ”jag vet att du ljuger”. Han har med sin mobil sett dem via en kamera som han kopplat till datorn hemma. Polisen har tagit i beslag stationära datorer och en webbkamera som styrts med ett övervakningsprogram i mannens mobil. Därför kunde han komma hem flera gånger om dagen för att slå på datorn, enligt frun. Hon har uppgett att hon inte känt till övervakningen, men hon fattade misstankar när hon en natt såg att musen rörde sig på datorskärmen när maken inte var hemma.

Styvpappan nekar till brott. I det första polisförhöret berättade 42-åringen att de har använt babyvaktskameran för att se om pojken behövde gå på toaletten på natten. Han säger att det var han och fruns gemensamma beslut att ta bort handtaget på insidan av dörren, så att pojken inte skulle kunna lämna huset medan de sov på övervåningen. I nästa förhör ändrade han sin berättelse och sa att dörren inte varit låst och att de inte alls hade plockat bort handtaget.

I senare förhör sa han att han haft kameran på för att hålla koll på vad som hände hemma, men att frun dragit ur kontakten så att han fått åka hem och slå på den. Han ville bevisa att pojken gjort saker han inte får, rymt och slagit sönder saker. I förhör den 18 juli sa han att det är en tillåten barnkamera som pojken och mamman känt till.

Polisen rubricerar övervakningen som ofredande. I en beslagtagen dator har polisens utredare hittat filmer från 2013–2016 som liknar övervakningsfilmer.

I övervakningsprogrammet Teamviewer, som kan användas för att fjärrstyra en dator, har man hittat loggar som visar att anslutningar gjorts till datorn under maj och juni.

På datorn fanns även ett program som kan spela in film från en övervakningskamera, komplett med rörelsedetektor så att kameran börjar spela in om något rör sig i rummet.