Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så snett fördelas flyktingarna i Sverige

Södertälje tar emot 20 gånger fler än Lund - och S-kommuner tar större ansvar än M-kommuner: "Saknas medveten planering".

Södertälje tar emot flest i landet – det är känt sedan tidigare och både kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S) samt migrationsministern Erik Ullenhag (FP) har varit kritiska till att många kommuner inte tar sitt ansvar.

Nu visar statistik från Migrationsverket, som tidningen Dagens Samhälle tagit fram, hur snedfördelat ansvaret för flyktningmottagande är i Sverige. Av Sveriges 25 största kommuner tar Södertälje emot flest i förhållande till folkmängden, 108 flyktingar per 10 000 invånare.

Minst ansvar tar Lunds kommun, endast fem flyktingar per 10 000 invånare. Kommuner i botten är även Umeå, Halmstad och Nacka.

Förutom Södertälje är de mest ansvarstagande kommunerna Gävle, Eskilstuna och Norrköping.

Men statistiken visar även att kommuner med rödgrönt styre tar mer ansvar än blåfärgade kommuner med alliansstyre. Av de tolv kommuner som tar emot flest flyktingar är tio rödgröna. Av de 13 sämsta kommunerna är alla utom en blåa.

Enligt Migrationsverket saknas i dagsläget 6 600 flyktingplatser och två samordnare, Lars Stjernkvist (S) samt Gunnar Hedberg (M), ska göra en rundresa till landets kommuner i hopp att få fram fler platser.

Ett stort problem är också att Migrationsverket tvingas hyra många lägenheter för asylsökande, vilket är bostäder som skulle behövas för dem som fått uppehållstillstånd.

Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson är kritisk:

- Det saknas en medveten planering hos kommunerna. Vi ska följa den flyktingpolitik som riksdagen beslutat. Vi kan inte ändra det nationella åtagandet bara för att det är krig i Syrien. Och man kan inte sitta i kommunerna och tänka att det här får någon annan fixa, säger Danielsson till Dagens Samhälle.