Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ska polisen stoppa brotten

Fler synliga poliser och fler brottsutredare ska bryta brottsvågen i år. – Utomhusvåldet och bostadsinbrotten ska ner, säger Lars Sjögren.

Som LT berättade förra veckan hade Södertälje ifjol länets största ökning av anmälda bostadsinbrott, misshandelsfall utomhus och personrån.

Men nu ska det bli ändring på det. I år ska Södertäljepolisen storsatsa för bryta brottsvågen, i första hand genom att minska utomhusvåldet som främst uppstår i centrum vid krogstängning.

Ofta är våldet ungdomsrelaterat och gärningsmannen okänd för offret.

– Med ökad polisnärvaro ska våldsbrotten minskas utomhus rejält, säger Lars Sjögren, biträdande polismästare.

Hur ska det gå till?– Vi ska utnyttja resurserna bättre så att vi är på plats när brotten inträffar, vi får även ett välbehövligt tillskott av 33 nya polisaspiranter under året, säger Lars Sjögren, biträdande polismästare i Södertälje.

Målet är att minska utomhusvåldet till 2008 års nivå.

– 2008 hade vi en mer kontinuerlig förstärkning av tunnelbanepoliser, ridande poliser och andra länsgemensamma resurser, men ifjol har de behövts på annat håll.

Polisen har även sökt tillstånd för kameraövervakning vid centralen, men fått avslag.

– Men vi ska överklaga länsstyrelsens beslut, det händer så mycket kring centralen, säger Lars Sjögren.

Narkotika och våld hör ihop – därför är polisens mål att även upptäcka fler missbrukare i år – främst unga.

– Att gå ner och ta några pundare på stan är inte svårt, men de okända ungdomarna som är på väg in i missbruk som inte är kända i våra registrer är svårare att hitta, men det är vårt mål att göra det.

Dessutom ska fler brottsutredare tillföras. Liksom andra utredningsrotlar i länet har den i Södertälje gått på knäna de senaste åren i takt med att de flesta satsningar handlat om fler synliga poliser på fältet medan högarna av utredningar växer på färre personer.

– Målet är bland annat att utreda brott i nära relation snabbare, det handlar ofta om kvinnomisshandel och kvinnofridskränkning. Det är redan prioriterade brott, men vi kan bli ännu snabbare på att lagföra förrövarna.

Dessutom ska mer satsas för att uppnå en säkrare trafikmiljö.

– När vi frågar folk vad de vill att vi ska göra är en säkrare trafikmiljö alltid högt upp på önskelistan.

Men även bostadsinbrotten är ett stort problem för allt fler drabbade.

– Vi måste bli bättre på att samverka, dels med de boende och även med andra som rör sig i området, som brevbärare, taxiförare, som kan tipsa oss om märkliga

rörelser i områden, säger Lars Sjögren.