Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ska polisen få stopp på gängrekryteringen

Tusentals unga pojkar riskerar att rekryteras av kriminella grupper – nu föreslår länspolismästare Carin Götblad en rad nya åtgärder för att stoppa det.

Varje dag pågår en kamp mellan samhället och kriminella grupper om att vinna ungdomarna i de utsatta områdena. Enligt en ny rapport riskerar cirka 5 000 ungdomar i landet att dras in i kriminalitet.

Nu föreslår Carin Götblad att socialtjänsten, polisen och skolan samarbetar närmare för att förhindra att så sker.

Bland annat vill hon att socialtjänsten ska få släppa på sin sekretess så att polisen får vetskap om ungdomar som befinner sig i riskzonen. Hon vill även ha en lag som ska göra att skola, socialtjänst och polis får en skyldighet att stödja föräldrarnas uppfostran av sina barn.

I Hovsjö pågår redan i dag ett nära samarbete mellan skola, fältare, fritidsgård och polis. Syftet är att snabbt gripa in innan det är för sent.

– Vi sitter en gång i månaden och pratar så öppet vi kan inom ramen för den

sekretess som råder, och det är givande för alla, säger Thomas Mattisson, chef vid närpoliskontoret i Hovsjö.

Flera av Carin Götblads förslag finns redan i Södertälje, såsom exempelvis

lokala poliskontor, och sedan den 2 februari finns även Ungdomscentrum, där polis, åklagare och socialtjänst sitter i gemensamma lokaler för att snabbt lösa ungdomsbrott.