Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska flyktingar snabbare få jobb

Nu ska ännu större fokus läggas på att få flyktingar i arbete så fort som möjligt. Avtalet med Manpower Telge jobbstart ska utökas, andra liknande avtal skrivas och SFI-undervisningen mer ta sikte på arbetslivet.

Annons

– Det här är en jätteviktig fråga. De pengar vi nu använder till socialbidrag behöver vi för att stärka skola och förskola, säger kommunalrådet Susanne Bergström (S).

Kostnaderna för socialbidrag, eller försörjningsstöd som det numer heter, skenar. 2009 betalades över 240 miljoner kronor ut – i år beräknas summan bli över 300 miljoner. En nyckel för att hejda utvecklingen är att se till att få folk i arbete.

För ett år sedan startades Manpower Telge jobbstart för att få ut långtidsarbetslösa och flyktingar i arbetslivet genom jobbcoachning och yrkesvägledning. 30 personer per månad tas emot. Nu har kommunstyrelsen beslutat att omförhandla och utöka avtalet och dessutom upphandla fler företag med liknande verksamhet.

– Manpower gör ett bra jobb, men det finns andra som kan göra det lika bra, eller bättre, till en lägre kostnad, säger kommunalrådet Mats Siljebrand (FP).

Även undervisningen i svenska för invandrare, SFI:n, ska förändras.

– Vår SFI-undervisning håller bra kvalitet. Det vi saknar är arbetslivsspåret, en tydligare koppling till praktik och arbetsplatser, säger Susanne Bergström.

I december tar staten, genom arbetsförmedlingen, över ansvaret för flyktingintroduktionen under de två första åren. Södertälje lär dock fortsätta med egna insatser eftersom ansvaret faller på kommunen om arbetsförmedlingen inte lyckas att få folk i arbete på två år.

Annons