Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så såg Nygatan ut innan den planades ut

Så här kunde bilister uppleva Nygatsbacken före nerschaktningen 1967–68.

Bilden är sannolikt från mitten av 1950-talet och vi ser Baptistförsamlingens byggnad på toppen av den omnämnda backen. Kapellet var från 1882 och en av de äldsta frikyrkobyggnaderna i staden.

Nedanför fanns ett modernt bostadshus från början av 1950-talet med affärslokaler mot Nygatan och även Torekällgatan. Vi vill minnas att NK-Bo hade butik i hörnlokalen vid den tiden. Senare övertog Jörns möbler affärslokalerna.

Ytterligare senare blev det en restaurang som disponerade utrymmet. Matstället har haft olika ägare och inriktningar.

En del kommer kanske ihåg trätrappan ner från Nygatan. Den gick ner till den nivå som Nygatan senare skulle få. Längst in på denna nivå låg Motor AB Fameco (Renaultbilar), följt av Adléns Radio, Barngarderoben och en damfrisering.

På andra (västra) sidan av Nygatan låg Alba ljuskopiering och Missionsbokhandeln. Gick man över Nygatan kom man till Länstidningens officin.

Vi kan se en liten del av bostadsdelen med sina balkonger. I bildens högra del skymtar träden som fanns vid Torekällskolan.

I hörnet mot Torekällgatan fanns vid den tiden en anslagstavla med lockande annonser om kommande evenemang.