Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så påverkades spelarna av tidernas floppsäsong

Nästan ett år har gått sedan SSK åkte ur hockeyallsvenskan. Och floppsäsongen har satt sina spår hos många.

Annons

SSK siktade på att gå upp till SHL – men åkte ur hockeyallsvenskan i vad som är klubbens största fiasko genom tiderna.

Ett år senare sätter floppsäsongen fortfarande sina spår bland flera av de som var med på isen när klubben nådde sitt största bottennapp. LT har kartlagt vad spelarna från fjolårets SSK-lag gör i dag. Och man kan slå fast att det inte bara är SSK som klubb som åkt på en rejäl smäll – även flera av spelarna är i dag på en nivå som få hade förväntat sig för två år sedan.

Flera av spelarna har hamnat i mindre ligor i Europa. Robert Carlsson fick vänta länge på en ny klubb, innan han via ett korttidskontrakt i Finland nu spelar i danska ligan med serieledande Frederikshavn. Forwarden François Bouchard, i dag

i Italien, är ett annat exempel, liksom Sebastian Idoff som valde Briancon i den franska ligan.

– Det har varit väldigt lärorikt. Jag har lärt mig mycket av att spela här, säger Idoff, 25, som fått känna på skillnaden mellan svensk och fransk hockey.

– Här gör man saker på ett visst sätt, det är inte direkt modernt. Vi har ju haft en svensk tränare (Patric Wener) som försökte bygga upp en annan kultur där man skulle träna mer och jobba hårdare, men det var inte alla som var så sugna på det, berättar Idoff, som kort efter intervjun fick se Wener sparkad från klubben.

Idoff ångrar dock inte att han valde spel i Frankrike.

– Jag hade en del andra alternativ i andra länder. Men jag har lika bra betalt som i allsvenskan och har fått en del ny erfarenhet.

SSK följer han fortfarande noga. Trots att han är skåning känner han ett starkt band till klubben.

– Det var vissa personer som förstörde den sista tiden i klubben för mig. Jag hade flera fina år i klubben och det hade varit en ära att spela för klubben igen, säger Idoff.

För backen David Lidström, 28, har den nuvarande säsongen blivit en repris av den förra. Han skrev på för Sundsvall, ett av lagen som tog SSK:s plats i allsvenskan.

Nykomlingen har haft det tufft och slutade sist i tabellen vilket betyder att de hamnar i kvalserien.

– Det är aldrig roligt (att förlora mycket), det är något man aldrig vill vänja sig vid. I bland har jag känt igen känslan från förra säsongen, berättar David som har en viktig roll med mycket istid i Sundsvalls lag.

Han och lagkamraterna fick även en ny tränare i SSK-bekante Leif Strömberg

tidigare i år.

– Vi har spelat bättre och bättre, även om inte resultaten gått vår väg. Vi har striktat upp vårt spel, säger Lidström.

Han tror att den misslyckade säsongen med SSK satt sina spår i hans karriär.

– Ja, det har det gjort. Det är aldrig bra att tillhöra ett lag som går mindre bra. Men jag tycker att jag fått chansen att visa vad jag kan på nytt, säger han.

För en av spelarna i förra årets SSK-lag har det inte blivit något spel alls. Backen Peter Nolander, 35, lyckades aldrig hitta någon klubb som passade. Han är bosatt

i Stockholm med sin familj och hade hoppats fortsätta med yrket som ishockeyspelare.

– Det hade kanske funkat om jag skulle flytta men familjen är rotad här i Stockholm nu, det ska ju funka för dem också. Det har varit knapert ekonomiskt men det har gått okej, man får prioritera, säger Peter Nolander.

Hur mycket tror du att den misslyckade säsongen spelar in i att du inte hittat ny klubb?

– Det är väl säkert delvis en anledning, men det är svårt att säga, säger Nolander.