Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Så otroligt häftigt" – Anna filmade lodjuret på vägen hem

Är det grannens katt? Den verkar ju lite stor... Anna Falkenstedt förstod nästan inte först vad hon såg på lördagskvällen.

På lördagskvällen var Anna Falkenstedt och hennes sambo på väg hem till Norrvrå efter ett besök i Södertälje.

Mellan Hölö och hemmet såg de något på vägen framför sig.

– Vi tänkte först att "är det grannens katt?", för den är lite orangeröd, men den var ju rätt så stor. Sen när han vände sig mot oss så insåg vi att "herregud det sitter lodjur framför oss", berättar Anna Falkenstedt.

Hon tog fram mobilen och började filma lodjuret som satt kvar en stund på vägen och på kattdjurs vis inte verkade ta någon större notis om sina iakttagare.

– Han tyckte väl "jaha vad står ni när här och lyser för, jaha, jag får väl gå åt sidan då", säger hon.

Idag på morgonen var hon tillbaka på platsen.

– Vi var iväg i morse igen och tittade på spåren som fanns på sidan av vägen och det är ganska stora tass spår man ser, berättar hon.

Även länsstyrelsens experter nu bekräftat att de sett spår efter lodjur i Hölö.

För pluskunder och prenumeranter [+]: Spår efter lodjursfamilj säkrade i Hölö – länsstyrelsen: "Första gången någonsin"

Flera andra i bygden har sett djuret, som verkar ha funnits i trakten i ungefär ett år, men det var första gången Anna Falkenstedt och hennes sambo såg det.

– Det var så otroligt häftigt, vi har vetat om att det finns här, men inte sett det själva förut, det var en mäktig känsla.

Se också: Se när lodjursungarna leker och busar

Det kan hända att lodjur ger sig på katter och andra djur och det har suttit uppe lappar i trakten om att vara observant, men Anna Falkenstedt är inte orolig.

– Vi har ju hund själva, men jag känner ingen oro över att den skulle gå till attack eller så. Jag tror de är så pass skygga normalt sett, ser de människor så drar de direkt.

För pluskunder och prenumeranter [+]: Södertälje står modell för brottsbekämpning i hela länet – Appelgren: ”Nu ökar vi trycket mot de kriminella nätverken”