Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så omskolar du plantan till sommarblomma

Att fröodla sommarblommor ger en extra känsla, anser de flesta inbitna hobbyodlare. På Skillebyholm visar Daniel Björklund Jonsson hur man går till väga med förkultiverade lejongap.

Från frö inomhus till prunkande sommarblommor i rabatten. På Skillebyholms biodynamiska utbildningscenter visar verksamhetsledare Daniel Björklund Jonsson hur man går till väga med förkultiverade lejongap.

Med förkultivera menas att man sår växten inomhus eller i växthus i såjord, väntar tills det blir hanterbara plantor och sen skolar om (planterar om) i lite större krukor eller tråg. Sedan när frostnätternas tid är förbi, övergår man till det tredje steget som är att sätta plantorna i jorden utomhus.

För att spara plats och energi i växthuset har Daniel Björklund Jonsson valt att bredså lejongapens frön tätare i mindre tråg som förvaras längst in i ”barnkammaren” där temperaturen mäter 22 grader. Nu har det gått tre veckor och det är dags att skola om,

alltså plantera om, de små plantorna i större tråg. Först fyller Daniel ett större tråg med biodynamisk plantjord.

– Viktigt när man fyller på med jord är att trycka lätt på jorden så att den sjunker in lite och sen fylla på med mer jord. Annars kan jorden bli för porös, så när du vattnar första gången

sjunker jorden ner. Då får växten mindre näring under tillväxttiden, säger han.

Samtidigt är det viktigt att jorden inte blir för hårt packad. Därefter gör Daniel ett hål i jorden i varje nytt tråg dit plantorna ska flyttas över.

– Gör ett hål så att hela rottråden får plats, men inte djupare än de satt i det gamla

tråget, säger han.

När det är gjort lösgör Daniel jordkilen med en planta från de gamla trågen, lägger den på bordet och börjar lösgöra de små plantorna från varandra med hjälp av en gaffel.

– Med en gaffel är risken mindre att man förstör rotsystemet, säger han.

Det är viktigt att inte lyfta plantorna i rötterna eller stammen utan i bladen för att undvika skador. När plantorna separerats så pass att det går att lyfta upp en i bladen så gör Daniel det och för den till det nya hålet i det nya större tråget.

– Det som inte får hända vid planteringen är att roten blir till ett u. Rottrådar som pekar uppåt blir inte bra. Rotspetsen ska ner, säger Daniel och pillar ner rottrådarna med hjälp av en planteringspinne.

När roten är på plats trycker han till jorden runt plantan lite så att den står upp. När det är gjort börjar han med nästa planta tills trågets 64 plantor står på plats. Därmed är de omskolade.

I de större trågen ska plantorna nu stå i fyra veckor, sen ska de ut i friland. Lejongap sår man ungefär åtta veckor innan utplantering. Men först efter att växterna avhärdats. Det betyder att de sakta ska vänjas vid utomhusklimatets varierande temperaturer, sol, regn och vind.

– Och för att vänja sig vid UV-ljuset som tas bort av växthusets glas, annars bränns bladen. Tipset är att sätta krukorna utomhus en mulen dag eller i skuggan de första 2–3 dagarna och ta in dem nattetid. Därefter kan de sättas ut i direkt solljus. När man sedan låter dem stå ute över natten kan man i början lägga på en fiberduk om man vill vara säker, säger Daniel Björklund Jonsson.

Plantorna avhärdas

Bredsådd: Betyder att man sår många frön över en större yta i stället för några enstaka frön i varje kruka.

Omskolning: När plantan växt till sig i sin såkruka och fått 2–4 bladpar utöver de första små hjärtbladen ska plantan flyttas över till en större kruka.

Avhärdning: Betyder att de sakta ska vänjas vid klimatet utomhus, det vill säga varierande temperaturer, sol, regn och vind. Sätt ut plantorna korta stunder i början och öka tiden under en till två veckor tills de kan stå ute dygnet om.

Källa: Blomsterlandet