Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så mycket kostar skolmaten – skiljer över 10 000 kronor över landet

Skolmaten i grundskolorna i Södertälje och Nykvarn kostar lika mycket enligt ny statistik. Men över landet skiljer matpengen över 10 000 kronor.

Rikssnittet för matkostnaderna per elev och år i kommunala grundskolor var 6 100 kronor år 2016 . I Södertälje och Nykvarn kostade maten 6 300 kronor per elev och år.

– Det kan variera väldigt mycket. En del kommuner har till exempel egen kock, medan andra kommuner köper in all mat, säger José Luis Berrospi, undervisningsråd på Skolverket, till Nyhetsbyrån Siren.

För prenumeranter och pluskunder [+]: Topplaceringar för Södertäljes skolmat – men ingen vinst den här gången

Piteå har den högsta kostnaden för måltider i den kommunala grundskolan, 12.500 kronor per elev 2016. Det kan jämföras med Hylte, där kostnaden är 1.600 kronor per elev, enligt färsk statistik från Skolverket.

För prenumeranter och pluskunder [+]: Boel Godner om nya hemtjänstavtalet: "Viktigt med en stabil organisation"

– Om skolan är liten med få elever kostar maten mycket, men med fler elever blir det billigare, säger José Luis Berrospi.

I statistiken ingår kostnader för skolmåltids- och kaféverksamhet, vilket inkluderar kostnader för personal, livsmedel, transporter och administrativa kostnader.

■ ■ Har du ett nyhetstips, eller vill komma i kontakt med oss på redaktionen? Tipsa oss här, skicka sms/mms till 72001 (du måste börja meddelandet med "LTS TIPS") eller mejla [email protected] . Kom ihåg att visa hänsyn vid fotografering och inte utsätta dig själv eller andra för fara.