Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så mycket har rättegången kostat

 
Gangsterkriget
Visa alla artiklar

Rättegången mot Södertäljenätverket är en av de största utredningarna mot den organiserade brottsligheten i Sverige någonsin. Det märks även på notan.

Hittills har rättegången kostat hela 208 miljoner kronor. Det visar en kartläggning som Sveriges Radios Ekot gjort.

Den största utgiften är polisens utredning som kostat minst 95 miljoner kronor.

Enligt Gunnar Appelgren, insatsledare för polisens satsning mot den organiserade brottsligheten i Södertälje, anser att man fått valuta för pengarna.

– Vi har gjort ganska stor skada och vi har öppnat upp ett vakuum. Vi har kommit åt våldsnivån och skapat förutsättningar för andra aktörer att bygga upp det sociala kapitalet. Tar man inte tag i detta, då kommer detta fortsätta utvecklats åt ett liknande håll igen om 15 år, säger han till Ekot.

18 personer i det kriminella Södertäljenätverket har i tingsrätten dömts till fängelse från ett och ett halvt år upp till livstid. Inom kort kommer målet tas upp i hovrätten. Står sig domarna kommer flera ledande kriminella från Södertäljenätverket att sitta bakom lås och bom under lång tid framöver.

Och även politiker tycker att satsningen är värda varenda krona.

– För Södertäljebor är det otroligt positivt att äntligen börjar bryta det här komplexet som den organiserade grova kriminaliteten har haft i Södertälje, säger Staffan Norberg (V), kommunalråd i Södertälje, till Ekot.