Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så många utländska medborgare i Södertälje får rösta i kommunvalet

Närmare 12 000 utländska medborgare får rösta i kommunvalet i Södertälje. Vilket innebär 16 procent av kommunens röstberättigade invånare. Valdeltagandet bland utrikes födda brukar vara lägre jämfört med inrikes födda.

Runt om i landet är det cirka 578 000 utländska medborgare som kommer få rösta i kommunvalen. Södertälje kommun hamnar högt upp på listan över landets kommuner – plats sex – när det gäller utländska medborgare som får rösta. I Stockholms län är det endast Botkyrka som har en något högre andel. Statistiken kommer från Statistiska centralbyråns (SCB) preliminära siffror över antalet röstberättigade vid de kommunala valen 2018.

– Generellt är valdeltagandet bland utrikes födda betydligt lägre än bland inrikes födda, säger Mehrdad Darvishpour, docent i socialt arbete vid Mälardalens högskola, till Nyhetsbyrån Siren.

Brist på kunskap om valet, hur länge man har bott i Sverige och socioekonomiska förhållanden är några faktorer som kan ligga bakom att valdeltagandet är lägre. Liksom hur delaktig man känner sig i samhället.

– En kombination av att sprida mer kunskap, ett klart inkluderande antidiskrimineringsbudskap och att lyfta fram fler människor med utländsk härkomst som förebilder skulle kunna öka motivationen bland utrikes födda att rösta, menar Mehrdad Darvishpour.

Rikssnittet ligger på 7 procent. I Öckerö kommun är 2 procent av de röstberättigade till kommunvalet utländska medborgare, i Haparanda är siffran 27 procent. Statistiken har gjort genom en framskrivning av befolkningen baserat på befolkningsregistret i juni 2017. Totalt räknar man med att 7,8 miljoner personer i Sverige ska vara röstberättigade till kommunvalen.

Rösträtt i kommunala val

Rösträtt till kommunfullmäktige har den som:

är svensk medborgare och är folkbokförd i kommunen

är medborgare i något av EU:s medlemsländer, Island eller Norge och är folkbokförd i kommunen eller

är medborgare i något annat land än de uppräknade ovan och har varit folkbokförd i Sverige i tre år före valdagen samt är folkbokförd i kommunen.

Källa: Valmyndigheten (sammanställt av Nyhetsbyrån Siren)