Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så många har lämnat Svenska kyrkan i Södertälje – avslöjanden om misskötsel kan ha påverkat

Svenska kyrkan fortsätter att tappa i medlemsantal.
Men Södertäljes kyrkoherde Karin Karlberg låter sig inte nedslås.
– Det är fortfarande 26 000 Södertäljebor som tycker vi är viktiga, säger hon.

TV: Hör kyrkoherden kommentera medlemstappet i Södertälje

När Svenska kyrkan skiljdes från staten år 2000 var 82,9 procent av Sveriges befolkning medlemmar. Siffran för hela riket är nu nere på runt 63 procent och trenden håller i sig.

I Södertälje har antalet medlemmar också sjunkit. Vid millenieskiftet var 70 procent av befolkningen med i Svenska kyrkan. I dag ligger Södertälje församling runt 30 procent medan Östertälje församling ligger runt 45 procent (se mer i faktaruta nedan).

Karin Karlberg är kyrkoherde i Svenska kyrkan i Södertälje.

– Vi respekterar de människor som av ideologiska skäl inte vill vara medlem. Å andra sidan avkräver vi inte någon trosbekännelse av våra medlemmar, vill man vara med för att värna medeltida kyrkor som byggnader så får man det, säger hon.

I år är det en större ökning i antalet utträden, möjligen som en reaktion på en granskning som Sveriges radio gjorde i somras som visade att kyrkopolitiker och anställda i Svenska kyrkan åkt på dyra utlandsresor, ofta till välkända turistorter och storstäder.

– Jag beklagar de utträden som skett på grund av besvikelse som vi sett prov på i år när det varit misskötsel, då blir folk upprörda – med rätta. Det ska gå rätt till men vi drabbas lokalt för något som skett någon annanstans. Södertälje granskades också men här fann man inga oegentligheter, men ett medlemsskap i Svenska kyrkan är förankrat där man bor och då märker vi av det när medlemmar försvinner, säger Karin Karlberg.

Även om antalet medlemmar sjunkit stadigt låter sig Karin Karlberg inte nedslås.

– Det är fortfarande 26 000 Södertäljebor som tycker att vi är viktiga. Tack vare många andra kyrkor i Södertälje har vi en oerhört stark kristen identitet och närvaro här, säger hon.

För några år sedan gjorde hon en enkät där hon skrev till alla som begärt utträde i Södertälje och frågade om orsaken till att de lämnade Svenska kyrkan.

– Den största anledningen var ointresse och att man inte hade någon relation till kyrkan. Då var det oerhört få som var besvikna och ingen var besviken över den lokala församlingen. De flesta hade även haft över ett års betänketid så det visar att det var ett väl genomtänkt beslut och det måste man respektera, säger Karin Karlberg.

Hon frågade även om det mest positiva med kyrkan och fick följande svar:

1. Kyrkans stöd till människor i svårigheter.

2. Kyrkans stöd i nationella kriser och katastrofer.

3. Kyrkans internationella arbete.

4. Kyrkans barnverksamhet.

– Även de som lämnade Svenska kyrkan hade ändå mycket positivt att säga om oss och det är bra, säger Karin Karlberg.

På frågan om hur de ska göra för att behålla medlemmar eller värva fler säger Karin Karlberg att kyrkan haft olika tilltal och uppgifter i olika epoker men att mycket ändå är sig likt.

– Människans existentiella behov är desamma fortfarande, om de stora frågorna i livet, att ta ansvar, hur man ska leva och hur man hanterar sorg. Vi har också utökat vårt spektrum, i dag ger vi till exempel själavård på nätet där yngre i dag letar stöd, de ringer inte till jourhavande präst. Men innehållet i det vi gör har varit samma i två tusen år.

Hon pekar också på kyrkans roll i samhället, hur man startade skolor för flera hundra år sedan för att lära folk läsa "även om bibeln var anledningen så lyfte det oss som folk" och hur man startade och drev sjukhus.

– Vi har alltid försökt se var nöden är störst. När samhället hann i fatt och tog över skolorna och sjukhusen lämnade vi dem åt kommunerna och landstingen även om vi fortfarande samverkar mycket med dem och många andra föreningar och kyrkor. Vi måste hjälpas åt när resurserna har krympt.

I dag anser kyrkan att den lokala nöden är störst för de EU-migranter som tigger på gatorna.

– Det handlar inte om att vi å ena sidan ska mätta hungriga magar eller å andra sidan driva opinion mot deras hemländer. Vi måste göra både och. När vi hjälper andra hjälper vi även oss själva, säger hon.

En annan sak man gör är för att behålla sitt medlemsantal är att prioritera barndop, eftersom dopet automatiskt innebär ett medlemsskap i Svenska kyrkan.

– Många är osäkra på vad dopet innebär och väljer att avstå i stället för att fråga. Vissa menar också att barnen ska få göra ett eget val, men som förälder påverkar man sitt barn hela tiden med hur man pratar och det man gör, de kommer ändå att få våra värderingar, säger hon och fortsätter:

– Andra anser att de inte har omständigheter som krävs för att ordna kalas efter dopet därför erbjuder vi alltid gratis lokal efteråt och lån av dopklänning, det ska vara fokus på glädjen av ett nytt liv, ingenting annat.

Vad tror du om framtiden?

– Jag vet inte men jag tror att kyrkan alltid kommer att finnas. Vi har ett rikt musik- och kulturliv och ska inte låta kyrkan förfalla till nästa generation. När vi får färre medlemmar får vi hitta nya sätt att arbeta för att hjälpa människor i nöd och kommunicera, men det är oöverträffat med ett samtal mellan en som pratar och en som lyssnar där man låter det ta den tid det tar.

Fakta: Så många har lämnat Svenska kyrkan i Södertälje

Se faktauppgifter i diagrammet, använd scrollisten till höger i diagrammet för att se allt. Du kan också klicka i diagrammet och växla mellan inträde, utträden och medlemmar i procent samt mellan olika år i diagrammet längre ner. Om du håller muspekaren över kolumnerna dyker även siffrorna som diagrammet visar upp.