Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så många fler flyttar till Södertälje

Kommunerna med högst invandringsöverskott vittnar om stor press på skola och socialtjänst. Södertälje hamnar i toppen.– Så har det varit under många år. Södertälje är verkligen en invandringskommun, säger kommunalrådet Boel Godner (S).

Förra året ökade befolkningen i Sverige med drygt 103 000 personer, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Invandringsöverskottet, det vill säga skillnaden mellan hur många som invandrar respektive utvandrar, var drygt 78 000 och stod därmed för 77 procent av ökningen.

Som en följd ökade även folkmängden i åtta av tio kommuner. Alla landets kommuner, utom en, hade i fjol fler som invandrade till kommunen från ett annat land än som utvandrade.

Södertälje var en av de kommuner som hade högst antal inflyttade invandrare. Framför allt har det inneburit påfrestningar vad gäller skolan, säger hon.

– Där gör vi väldigt stora ansträngningar. Men egentligen har vi styrt om kommunens alla verksamheter för att anpassa oss efter det stora flyktingmottagandet och även anhöriginvandringen som kommer senare, säger Boel Godner.

Uppsala hade också ett högt invandringsöverskott 2015. Under senhösten pressades kommunen av ett stort antal ensamkommande barn.

– Vi har behövt förstärka socialtjänsten för att kunna placera och hitta de boenden som lagen ställer krav på. Samtidigt är det svårt att få tag på utbildade socionomer och det innebär också att det varit en stor ansträngning på vår socialtjänst, säger socialnämndens ordförande Ingrid Burman (V).

Som en följd av invandringen, och att män blir allt äldre, blev männen förra året för första gången fler än kvinnorna i Sverige. Farhågor finns om att det växande mansöverskottet kan leda till mer våld när en större grupp män får svårt att hitta både partner och jobb. Kriminolog Jerzy Sarnecki tonar dock ner oron.

– Män begår fler brott, och i synnerhet fler våldsbrott, och rent statistiskt borde brottsligheten rimligen öka när vi får fler män i samhället. Men samtidigt är trenden generellt i Sverige att män gått mot att vara mindre brottsbenägna. Dessutom finner jag sannolikheten för att den här könsobalansen fortsätter ganska liten, säger Jerzy Sarnecki.

Hit invandrade flest

289 av 290 kommuner hade ett invandringsöverskott. Kommunerna med största invandringsöverskottet 2015

1. Stockholm 6 930

2. Göteborg 4 604

3. Malmö 2 184

4. Södertälje 1 465

5. Uppsala 1 429

6. Helsingborg 1 255

7. Norrköping 1 127

8. Botkyrka 1 110

9. Huddinge 1 041

10. Halmstad 908

Källa: SCB