Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så kan seyfofrågan föras vidare

I mitt arbete har jag haft kontakt med en person som jobbat som folkmordsåklagare åt FN och som sakkunnig åt UD. Jag ställde en fråga om folkmordet i osmanska riket 1915 till honom och han svarade att han kände till det.

Anmäl text- och faktafel

Vidare sade han till mig att om ert ärende ska tas upp i högre instanser – EU, FN och FN:s säkerhetsråd – ska ni först och främst bilda en kommitté. Den ska bestå av jurister, historiker och forskare som tillsammans med syrisk-ortodoxa kyrkans patriark Ignatius Aphrem II – som är med i Världskyrkorådet – kan lägga fram konkret fakta och bevis. Han sa också att ni måste också komma överens om att enas om en enda benämning på folkgruppen. Turkiet erkänner endast ”süryani kadim” som benämning på dess kristna minoritet, inget annat.

Även om FN:s generalförsamling beslutar om att erkänna folkmordet blir det bara en moralisk seger. Det enda som kan förmå Turkiet att ändra sig är ett formellt beslut från FN:s säkerhetsråd.

Saliba Marawgeh

före detta socialsekreterare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare