Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så kan du påverka Slussholmens framtid

Upplevelseplatser och en aktivitetspark på Slussholmen – kanske med wifi? Kultur är temat när Södertäljeborna på nytt får säga sitt om utvecklingen av Södertälje centrum på Kringelfestivalen.

För två år sedan hade kommunen, inom projektet ”Södertälje city – i samverkan”, ett tält på Kringelfestivalen där medborgarna bland annat fick lämna förslag på vad de tycker ska hända med Slussholmen när ombyggnationen av slussen är klar 2019.

I våras träffade företrädare för kommunen också ungdomar på St:a Ragnhildgymnasiet. De fick ge sina synpunkter på stadens utveckling och den framtida aktivitetsparken.

– Vi fick mycket intressanta förslag från ungdomarna som inte kommit från andra håll. De vill till exempel ha wifi i aktivitetsparken. De tog också upp säkerhetsfrågor som att det borde finnas vuxna i området om man ska bada där, säger Sofi Cyréus, samhällsbyggnadsstrateg och tillförordnad processledare.

Nu är det dags igen. Synpunkterna har sammanställts och nu vill kommunen återkoppla med medborgarna.

Besökarna kommer också att få ge förslag på vad som skulle kunna finnas vid stoppen längs den gång- och cykelväg som är planerad på den östra sidan om kanalen mellan Slussbron och Östertälje båtklubb. Enligt en preliminär plan ska där finnas fyra, fem så kallade upplevelseplatser.

– Från Sjöfartsverkets sida fanns det en idé om viloplatser, då tänkte vi: ”Varför bara parkbänkar?” Vi vill att man ska kunna vila både kropp och sinne, säger Jessica Söderström, kommunikationssamordnare för projektet på Södertälje kommun.

För att besökarna ska få hjälp att visualisera sina idéer har kommunen bjudit in konstnärer och illustratörer till tältet.

Trots att idéerna samlas in redan nu, kommer inte heller cykelbanan att börja anläggas förrän 2019.

– Det finns en förståelse hos Södertäljeborna för att stadsbyggande är en långsam process, säger Jessica Söderström.

Har något från tidigare dialoger utmynnat i något konkret resultat än?

– När vi hade trygghetsdialog pekades platser ut som otrygga. Som ett resultat av förra årets dialog har vi målat tunnlar vita, vilket upplevs som tryggare, säger Jessica Söderström som dock poängterar att det annars är svårt att peka ut specifika idéer som lett till specifika resultat.

– Vår idé och vårt mål är att få ett bra beslutsunderlag. Hela idén med medborgardialog är att ta så bra beslut som möjligt, säger hon.

Här är konstnärerna

Projektet ”Södertälje city – i samverkan” har i år, liksom de två föregående åren, ett tält på Kringelfestivalen för att möjliggöra dialog mellan kommunens tjänstemän, politiker och medborgare om hur staden ska utvecklas. I år är temat kultur.

Fem konstnärer finns i tältet, för att skissa fram medborgarnas idéer. Konstnärerna är: Daniel Zalewski, Karin Sjökvist Tyrefors, Orwah Hamzat, AnnCatherine Henttu och Ingemar Nyström.