Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så julpyntades Storgatan i början av 60-talet: ”Snön lyste med sin frånvaro”

Vi närmar oss jul och Storgatan har fått sin sedvanliga inramning med ljusdekorationer. Det kan förhoppningsvis vara av intresse att blicka tillbaka mer än 70 år för att se hur de då såg ut längs Storgatan.

Anmäl text- och faktafel

Denna gång har vi fått in en bild som visar hur det gestaltade sig där Storgatan mynnade ut vid Stora Torget. Högt upp i luften, i varje fall minst 4 meter, fanns girlanger av granris som gillrats upp på de flaggstänger som stod placerade utmed sagda gata.

I gatans mynning mot Stora Torget hade man placerat en bild av stadens skyddshelgon Sankta Ragnhild. I högra delen av bilden dominerade Harrys hörna med sin rikliga dekorering av lysande bågar.

Bilden bör vara tagen senast 1966 då Storgatan fortfarande var körbar. Snöns lyste, då som nu, med sin frånvaro och vänstertrafiken var fortfarande ett faktum. Det är i våra dagar svårt att komma ihåg att Storgatan vid den tiden fortfarande hade kvar sin snåla bredd för rikstrafiken men det ordnade sig 1965 när Citysaneringen var genomförd.

Det var då bara för något drygt år innan Storgatan stängdes av för biltrafik. Domus, om vi ser i bakgrunden, nuvarande Täljehuset, invigdes i mars 1961 och blev det första riktiga varuhuset utmed Storgatan.