Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så här ska utanförskapet avvecklas

Framväxten av parallella samhällen, i så kallade "utanförskapsområden", gör det allt tydligare att de ekonomiska och sociala skillnaderna i samhället ökar.

Detta sker i ett samhälle som har ett av världens högsta skattetryck och som länge odlat bilden av "social ingenjörskonst", där socialisterna hävdat att höga skatter ska råda bot på social misär – vi ser nu tydligt att de har fel.

Varför är det då så här?

En av huvudanledningarna är hinder i olika former som skyddar de som är etablerade på arbetsmarknaden, men tyvärr även höjer trösklarna för allt fler som inte är en del av de etablerade strukturerna.

Detta leder tyvärr ibland till en känsla av utanförskap som kan leda till kriminalitet eller olika former av extremism. Sammantaget är detta ett fruktansvärt slöseri med mänsklig begåvning och fullständigt förkastligt.

Vad som behövs för att lösa detta är flera olika slags åtgärder, till exempel:

• Skapa förutsättningar för fler enkla arbeten genom exempelvis nedsatta skatter och avgifter på arbete, förenklade regler för småföretag samt uppmuntran och stöd för fler att starta nya företag.

• Satsa på utveckling av skolor i utanförskapsområden och att visa att utbildning lönar sig.

• Kännbara straff för ledare och rekryterare till kriminalitet och våldsbejakande rörelser, det ska göra ont att leda människor i fördärvet.

• En god yttre miljö i bostadsområdena, nolltolerans mot droghandel, skadegörelse, bilbränder med mera samt upprustning av parker, bostadshus och så vidare. På så vis skapas en känsla av att de boende och deras miljö är värdefull.

• Se människor som en tillgång för samhället, fråga vad varje individ kan bidra med till utvecklingen av Sverige? Välfärd är resultatet av entreprenörskap och framåtanda – den är inget som bara kan fördelas, den måste först skapas!

Sammantaget är detta ett fruktansvärt slöseri med mänsklig begåvning och fullständigt förkastligt

Genom nya synsätt och de åtgärder som nämnts ovan kan de ekonomiska och sociala klyftorna minskas på riktigt och samhället byggas starkare igen.

På så vis kan vi tillsammans göra Sverige till ett rikare och bättre land för oss alla!

Per Holmgren

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel