Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så gick det för kommundelarna förra året

2016 ser ut att bli ett år utan utsvävningar – förutom i Enhörna där 25 miljoner läggs på en ny väg.

En ny skola ska byggas nära Ekeby i Enhörna. Dit behövs en ny väg, som ska gå vidare

till Sandviken, och för vägbygget finns 25 miljoner kronor avsatta i år. Det är den enda större investeringen i Södertäljes kommundelar.

I Hölö ska Wijbackens äldreboende byggas till, men kommundelsnämnden behöver endast stå för inventarier till nio platser – 850 000 kronor har avsatts.

I Järna ska ombyggnaden av Nykvarnsvägen förberedas. Det finns tankar på en rondell och att dra om en sträcka för att slippa farliga utfarter direkt till den hårt trafikerade vägen.

För 2016 gäller allmän återhållsamhet och en ständig koll på antalet barn i förskola och skola. Barnantalet avgör pengatilldelningen.

I fjol gick tre av fyra kommundelar – Hölö-Mörkö, Järna och Vårdinge-Mölnbo – på plus.

– Det är jätteskönt att vi gick plus. Vi var väldigt oroliga i början av året, säger Mats Pertoft (MP) i Hölö-Mörkö kommundelsnämnd.

Enhörna gick back. Man lider av sviterna av det räknefel inom grundskolan som upptäcktes 2014.

– Vi tittar på en åtgärdsplan. Vi räknar med att ha en budget i balans inom två år, säger Johan Ögren (S) i kommundelsnämnden.

Så gick det för kommundelarna 2015 och prognosen för 2016:

Enhörna

Resultat 2015: –2,8 miljoner kronor.

Sjukfrånvaro: 9,6 procent (+2,8 procentenheter).

Kortanalys: Skolsektorn gick back 3,9 miljoner kronor, i huvudsak på grund av det räknefel som upptäcktes i slutet av 2014 och färre elever än beräknat 2015. Åtta tjänster drogs in på skolan i somras. För 2016 gäller allmän återhållsamhet. Förskolan har också minskat sin personal, dragit in kompetensutveckling och avstått storstädning. Andra sektorer gick på plus.

Hölö-Mörkö

Resultat 2015: +1,6 miljoner kronor.

Sjukfrånvaro: 7,7 procent (–1,6 procentenheter).

Kortanalys: Förskolans bemanning minskades i fjol med tre årsarbetare, ingen kompetensutveckling har genomförts och heller ingen storstädning. För 2016 ser ekonomin bättre ut. Grundskolan gick på grund av ökade kostnader för skolskjuts något minus medan äldreomsorgen hade ett stort överskott. Kulturcentrum Kyrkskolan kostade 250 000 kronor mer än budgeterat.

Järna

Resultat 2015: +2 miljoner kronor.

Sjukfrånvaro: 9,1 procent (+1,7 procentenheter).

Kortanalys: Förskolan gick 1,1 miljon back 2015, men nedläggningen av Konvaljen sänker kostnaderna, vilket ska ge en ekonomi i balans i år. Grundskolan gick i stället på plus – förklaringen är de extrapengar som man fick under hösten för att ta emot 37 flyktingbarn. I år förstärks personalen. I övrigt gäller allmän återhållsamhet.

Vårdinge-Mölnbo

Resultat 2015: +2,6 miljoner kronor.

Sjukfrånvaro: 7,7 procent (–0,4 procentenheter).

Kortanalys: Grundskolan gick back en miljon kronor då intäkterna inte blev så stora som förväntat. Förskolan gick å andra sidan på plus. Det gjorde även äldreomsorgen. Kommundelsnämndens egen verksamhet gick klart på plus, vilket förklaras av att bufferten för oförutsedda kostnader inte har tömts. Ekonomin för 2016 ser ut att vara under kontroll.