Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så går en rättegång till

 
Gangsterkriget
Visa alla artiklar

Den omfattande rättegången mot 17 personer ur Södertäljenätverket är i gång. Men hur går en rättegång egentligen till? LT går igenom processen steg för steg.

Under rättegångens inledning berättar åklagaren vilket brott han eller hon anser att den tilltalade har gjort sig skyldig till och om den målsägande, brottsoffret, begär något skadestånd.

Efter åklagarens yrkande frågar domaren om den tilltalade erkänner eller förnekar brottet. Nästa steg i processen går ut på att åklagaren beskriver brottet i en sakframställan och nämner vilka bevis som finns mot den tilltalade. Sedan får försvarsadvokaten göra tillägg till åklagarens framställan.

Nästa steg är bevisupptagningen. Här förhörs målsägande, tilltalad, vittnen och eventuella experter, i den ordningen. Efter förhören presenteras skriftliga bevis.

I rättegångens sista del håller åklagaren och försvarsadvokaten sina slutpläderingar. I dem redovisar de för vilka bevis som har kommit fram under rättegången och vilket straff de tycker är lämpligt.

När domaren har avslutat rättegången börjar överläggningen, där domaren tillsammans med domstolens nämndemän beslutar om en dom. Domen meddelas antingen direkt eller inom ett par veckor efter rättegången.

Efter att domen har meddelats har åklagaren, målsägande eller den tilltalade tre veckor på sig att överklaga domen.