Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så fixar fiskaren farsoten

Fiskaren Ture Hagman har ett busenkelt knep mot havstulpaner på båtbottnen –cayennepeppar.

Havstulpaner får många båtägare att sucka högt. När mängder av dessa små kräftdjur sätter sig på båtbottnen börjar påväxten bromsa båtens fart med ökad bränsleåtgång till följd. Att skrapa eller högtryckstvätta båtbottnen ren från havstulpanerna innebär också extra arbete.

Fiskaren Ture Hagman på Yxlö avslöjar att han har ett superenkelt och effektivt knep mot havstulpaner.

– Jag har börjat använda cayennepeppar mot dem, berättar han.

Hur gör du?

– Jag blandar cayennepepparpulver i vanlig giftfri båtbottenfärg. En pepparburk räcker per liter. Sedan stryker jag färgen på båtbottnen som vanligt.

Havstulpanerna vill inte fästa sig på ställen där det finns cayennepeppar.

– Man har länge använt cayennepeppar i liknande syfte bland annat i Australien. Någon enstaka havstulpan kan fortfarande sätta sig fast på men jag har fått mycket mindre påväxt sedan jag började med pepparn. Och det är billigt – den kostar bara 16 kronor per burk!

En annat miljövänligt knep för att stoppa havstulpaner är Skärgårdsstiftelsens sms-tjänst.

Den varslar båtägare när havstulpanerna börjar att sätta sig fast, vilket oftast sker i slutet av juli eller början av augusti. Om man tvättar sin båt under den perioden kan man slippa havstulpanerna under resten av säsongen. Sms-tjänsten kan beställas på Skärgårdsstiftelsens hemsida.