Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så får du ekonomin att gå ihop i januari

För många åtföljs julens frosseri av en mager månad. Men den enes nöd är som bekant den andres bröd. På landets pantbanker går affärerna strålande.

Januari är branschens i särklass viktigaste månad, då många upplever att det är lite tuffare än vanligt att få debit och kredit att gå ihop.

- Vi har ungefär 20 procent mer att göra i januari, säger Peter Sundström, vd på Pantbanken Sverige.

90 procent av kunderna lånar på guld. Klockor, musikinstrument, antikt och konst är andra populära föremål att pantsätta.

- Jag har fått frågor om travhästar och allt möjligt, men det måste ju vara någonting som har ett beständigt värde och som man kan ta med in på pantbanken.

Enligt Sundström är pantbelåning ett säkrare alternativ än andra låneformer, då lånet inte är förenat med risker för betalningsanmärkningar eller skuldfällor.

- Varan är ju säkerhet för lånet och sen om man inte kan eller vill hämta ut den efteråt så säljs den på auktion och så räknas skulden av från det. Blir det då ett överskott så får kunden det och blir det ett underskott då står pantbanken för det.

Att ta lån, oavsett form, är dock ingen lösning som Konsumentverket rekommenderar den som levt över sina tillgångar i jul.

Lån är sällan en bra utväg, säger Henrik Axelsson, kommunikatör på Konsumentverket och manar till extra försiktighet vad gäller sms-lån.

- Det finns väldigt sällan en quickfix. Det är klart det kan vara svårt att motstå, speciellt i december när man vill köpa det som alla andra köper, men man måste mätta munnen efter matsäcken, säger han.

Den som blivit överskuldsatt bör vända sig till kommunen som enligt lag är skyldig att erbjuda budget- och skuldrådgivning.

- Kommunerna ska ha den tjänsten för kommuninvånarna. Sen kan det finnas kötider som är olika långa i olika kommuner.

Så klarar du januari

Be om anstånd eller möjlighet att dela upp betalningen av räkningar. Ring i god tid så brukar det lösa sig.