Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så bra är partiernas lokala valaffischer

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Roligt. Lite fel och skiftande kvalitet. LT granskade de lokala valaffischerna med komikern Lasse Karlsson och statsvetaren Jenny Madestam.

Valrörelsen är igång på allvar och som svampar ur jorden ploppade valaffischerna upp i helgen.

Men inte bara Löfvens, Reinfeldts och Lööfs retuscherade nunor lyser upp, även våra lokala politikers ansikten och budskap finns lite här och där.

LT bjöd in samhällsengagerade komikern och twittraren Lasse Karlsson och tv-aktuella statsvetaren Jenny Madestam för att granska och analysera de lokala affischerna.

Med lite olika utgångspunkter var de ändå rätt ense.

– Visst, affischerna är av skiftande kvalitet. Några, som rika Centerpartiet, har satsat rejält, medan andra ser ut att ha satt ihop affischerna snabbt och lite slarvigt, säger Jenny Madestam.

– Men affischerna är viktiga. Som markörer att det drar igång nu, men också som en mobiliserande faktor, inte minst för de som arbetar i partierna. Man ska inte underskatta affischernas roll.

–Jag älskar att valet är i gång, och jag som förespråkar separerade valdagar så att de viktiga valen lokalt och regionalt får mer utrymme, tycker det är roligt och bra med de lokala affischerna. Att väljarna ser vilka det är de röstar på lokalt, säger Lasse och kliar sig i sitt sommarskägg.

De går runt bland affischerna på Orionkullen och skrattar ibland. Funderar och trivs.

Båda kommer att arbeta en hel del med valet, Lasse som moderator i debatter, Jenny som expert i tv-studior, och som krönikör i Expressen.

Lasse är aktiv på sociala medier, där han gärna kommenterar, ofta humoristiskt, politiska händelser.

– Men jag har slutat med twitter. Debattklimatet är för hårt, säger Jenny. Även om sociala medier har en större roll så spelar dörrknackning, valaffischer med ansikten och möten i valstugorna fortfarande en ännu större roll.

– Jag gillar twitter, att alla har en röst, det demokratiska. Men jag håller med om att tonen blivit alldeles för hård. Det finns ingen anledning att vara elak, säger Lasse.

Vi går förbi några affischer där stans starka kvinna, Boel Godner står längst fram.

– Det är hennes första val som ledare. Man brukar säga att det är i val som ledare verkligen prövas, säger Jenny och Lasse fyller i:

– Ja, för det var ju faktiskt Anders Lago som vann valet år sossarna förra gången. Undrar hur de resonerade, de måste ju ha vetat om att han skulle sluta?

– Förresten. Det är väl Veronika Westergårds första val som gruppledare också, säger Jenny. Det här blir spännande.