Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så blev Tinis hus av pepparkaka i år

Tinis årliga pepparkakshus fascinerar. I år föreställer huset Jokkmokks kyrka. Utmaningen med kyrkan låg i taket och höll Tini sömnlös i ett par nätter.

Annons

I Tini Pellas hem luktar det juligt av pepparkaka. Sedan 1962 har hon bakat pepparkakshus, med undantag för ett enda år. I år står Jokkmokks kyrka som modell för det traditionella och avancerade pepparkaksbygget. Tornen är gjorda av marsipan för att få sin jämna form och taket är pudrat med florsocker, färgat med grön karamellfärg för att få känslan av ärgad koppar.

– Jag fick inte ihop taket först, jag låg vaken på nätterna och funderade över hur jag skulle göra, säger Tini.

När hon besökte sin yngsta son Rein Pella i Luleå, bestämde sig Tini för att köra till Jokkmokk för att själv få se kyrkan.

– Det tog en hel dag och det snöade verkligen mycket, men jag fick se kyrkan och tog bilder.

Förberedelserna börjar redan i november och taket fick hon ihop till slut.

– Hon är ju suverän, säger Rein, som är på besök i Vidbynäs.

I kyrkan glittrar det i fönstren, den är tänd på insidan. Tomtemor och tomtefar står i trappen till ingången. Julstämningen kommer smygandes med doften av pepparkakskyrkan och visst känns det nu, att snart är det jul.

Tini Pellas pepparkakshus

Ett hus har rasat, vill maken Valter minnas, men det räddade Tini genom att bygga ett nytt, rekordsnabbt.

53 pepparkakshus har det blivit under åren, plus några hos barnbarnen.