Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så blev hon toppelev efter bara två år i Sverige

Adella Kouki är en talang utöver det vanliga. Efter bara två år i svensk skola har hon fått Södertälje utbildningsnämnds stipendium för sin ”enastående och inspirerande insats och lust till lärande”.

Utbildningsnämnden i Södertälje har för första gången delat ut ett grundskolestipendium för god kunskapsutveckling och stort ansvarstagande under studietiden. Sex niondeklassare har fått stipendiet, som är på 2 000 kronor, för att de på olika sätt utmärkt sig under studietiden.

En av dem är Adella Kouki, som precis gått ut nian på Pershagenskolan.

Motiveringen lyder: ”Genom en enastående och inspirerande insats av hårt arbete, nyfikenhet och lust till lärande kan Adella, efter att ha kommit som flykting från Syrien i årskurs sju, i dag visa ett meritvärde på 322,5 poäng”. Det högsta möjliga meritvärdet är 340 poäng.

– Det känns bra att få ett stipendium, jag är stolt. Det är roligt att gå i skolan. Jag lär mig så mycket och det är inte alls jobbigt, säger Adella Kouki, som tänker spara

stipendiepengarna till framtida studier.

Även i Syrien utmärkte sig Adella Kouki under studierna och flyttades i sjunde klass till en skola för särskilt begåvade elever. Strax därefter tvingades familjen fly från kriget. Efter ett halvår i Libanon, där Adella Kouki hann gå några månader i skola, flydde familjen vidare till Sverige och Södertälje.

Här väntade mammans kusin, som bor i Sverige sedan drygt 20 år och arbetar som läkare.

Adella Kouki började i vanlig svensk klass efter bara någon vecka.

– Alla andra pratade svenska, så i början pratade jag engelska. Det svåraste med svenskan var att lära sig å, ä och ö, säger Adella Kouki, som i dag pratar perfekt flytande svenska.

– Det är sådan skillnad nu när jag kan prata flytande svenska. Jag kan prata med alla utan att först behöva leta efter orden.

Hemma i familjen pratas det fyra språk: svenska, syriska, arabiska och en del engelska. Med kompisarna pratar hon svenska eller arabiska. Adella Kouki läste både arabiska och franska på högstadiet. Trots det är favoritämnet inte språk.

– Jag gillar NO-ämnena bäst, särskilt matte. SO är också kul, för här i svenska skolan får man uttrycka sina åsikter. Ingen säger att man tycker fel, säger hon.

Sommarlovet innebär inte många lata dagar för Adella Kouki. Även sommaren kommer delvis att utnyttjas för studier. Under två veckor kommer hon att delta i Scanias sommarforskarskola i teknik, som drivs av Förbundet unga forskare.

– Jag tycker om elektronik och vill lära mig mer om teknik. Särskilt om bilar och hur de är uppbyggda. Jag gillar sportbilar, men det verkar farligt att köra dem, säger hon eftertänksamt.

Adella Kouki kommer också att sommarjobba på ett äldreboende i Södertälje.

Några veckors ledighet ska ändå hinnas med innan höstens studier på naturvetenskapliga programmet tar sin början. Efter gymnasiet är siktet inställt på att läsa vidare på universitetet, i första hand till läkare.

– Jag vill satsa på ett yrke där man är säker på att få anställning. Mina föräldrar hade svårt att hitta jobb när de kom till Sverige, men nu har båda fått arbete, säger Adella Kouki.

Hon har ännu inte bestämt sig vilken specialitet hon ska inrikta sig på som läkare.

– Det får inte bli för blodigt bara, säger Adella Kouki och ler.

I andra hand vill hon utbilda sig till arkitekt. Hennes största fritidsintressen är teckning och arkitektur. Hemma på flickrummet hänger mängder av blyertsteckningar på väggarna. De flesta är porträtt på olika människor. Hon visar också upp avancerade skisser på byggnader som hon tecknat.

Oavsett om hon blir läkare eller arkitekt har Adella Kouki inga planer på att lämna Södertälje i framtiden.

– Även om kriget skulle ta slut i Syrien, och jag har mina kusiner kvar där, så stannar vi här. Det skulle bli svårt att gå över helt till arabiskan igen. Och det är Södertälje som är hemma nu, säger hon.

Arkitekturintresserad

Ålder: 16 år.

Bor: Geneta.

Familj: Mamma, pappa och syster Merella, 11 år.

Sysselsättning: Studerande. Har precis gått ut nionde klass. Början till hösten på naturvetenskapliga programmet på gymnasiet.

Intressen: Teckning och arkitektur.

Övrigt: Har fått ett stipendium på 2 000 kronor från utbildningsnämnden i Södertälje för sin ”enastående insats” i skolan.