Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

(S)veket i Seyfofrågan

 
Erkännandet av Seyfo
Visa alla artiklar

Vi är djupt besvikna över statsminister Stefan Löfvens (S) besked att regeringen inte kommer att erkänna folkmordet Seyfo. Därmed har Löfvén brutit sitt eget löfte, som han gav i valrörelsen 2014 i Assyria tv. Det är ett stort svek mot uppemot 150 000 ättlingar till folkmordsöverlevare i Sverige, varav många är Södertäljebor.

Det har varit många turer i Seyfofrågan. Folkmordet 1915, som resulterade i att 1,5 miljoner armenier, assyrier/syrianer/kaldéer och pontiska greker dödades i Osmanska riket, ritade för alltid om Mellanösterns karta. Det utgör också bakgrunden till varför det finns så många kristna från Mellanöstern i Södertälje.

Socialdemokraterna gjorde en stor affär av sin roll i folkmordserkännandet i riksdagen i mars 2010. Men utan enstaka stödröster från KD och L (kristdemokraten Annelie Enochson och de två liberala riksdagsledamöterna Gulan Avci och Agneta Berliner) och den förre moderaten Göran Thingwall, hade förslaget aldrig bifallits.

Läs Tomas Karlsson: Löfvens löftesbrott om Seyfo är ren bedrövelse

Under förra mandatperioden kritiserade S-företrädare regeringens ovilja att ratificera riksdagsbeslutet. Här är vi givetvis självkritiska till alliansregeringens agerande. Men mot bakgrund av att S uppenbarligen har gått från hög svansföring i opposition till platt fall i regeringsställning framstår efterspelet till erkännandet mest som ett populistiskt spel.

Vi kan inte låta bli att reagera på Stefan Löfvéns uttalande i Sveriges television på arbetarrörelsens dag den 1 maj.

För det första säger han ogenerat nej till sitt eget vallöfte, utan att be om ursäkt. För det andra slås vi av den socialdemokratiska självgodheten när statsministern påstår att om det är något parti som driver frågor om internationell solidaritet med folk som är förtryckta så är det S.

Med sitt agerande har Socialdemokraterna passerat anständighetens gräns. Den cyniska hanteringen av Seyfofrågan strör salt i det öppna såret hos Södertäljes och landets ättlingar till folkmordsöverlevare.

Till statsministern vill vi säga att det numera står bortom allt tvivel att det inte är solidaritet med Mellanösterns mest utsatta folkgrupper som han syftar på, det vill säga ättlingar till överlevare från folkmordet 1915, som i dag står på randen till total utplåning.

Vi vill också att han berättar varför den här frågan är så komplex att han inte kan hålla sitt tidigare vallöfte att regeringen ska erkänna Seyfo. Vilken är den nya informationen, som han inte hade tillgång till när det första beskedet gavs vid Akitufestivalen 2014?

Vi ställer oss också frågandes till Boel Godners (S) reaktion. Det är förvisso positivt att hon ryter till mot statsministern, men är Stefan Löfvéns uttalande verkligen så förvånande med tanke på att S-kongressen indirekt gav honom stöd för den nya linjen 2017?

Med sitt agerande har Socialdemokraterna passerat anständighetens gräns. Den cyniska hanteringen av Seyfofrågan strör salt i det öppna såret hos Södertäljes och landets ättlingar till folkmordsöverlevare.

Ninos Maraha (L)

Mats Siljebrand (L)

Metin Hawsho (L)

Viveca Rabenius (L)

Sandro Banovac (L)

Samir Saado (L)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel