Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S lovar 15 miljonertill lokal satsning

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Under lördagen startades Socialdemokraternas valupptakt på Politikertorget. Två tunga namn gästade och lovade satsningar för miljoner till Södertälje.

SÖdertälje. När Mikael Damberg, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, kliver upp på scenen vid Politikertorget applåderas det varmt. Flera i pubilken är själva Socialdemokrater, för här börjar den lokala valupptakten. Men flera nyfikna har även letat sig hit. Även om Mikael Damberg inleder med skolan är det löftet om storsatsningen på Södertälje som är löftet av betydelse.

15 miljoner kronor ska avsättas till 100 stycken traineejobb i Södertälje. Jobben ska vara inriktade på hälsa och sjukvård. Tanken är att den som får en plats ska kunna jobba 75 procent med lön och studera 25 procent till antingen medicinsk sekreterare eller undersköterska.

– Vi ser flera vinster i ett förslag här, tanken är att den administrativa bördan för ordiniarie personal ska minska och att fler ska kunna jobba inom vården, säger Mikael Damberg.

Enligt Helene Hellmark Knutsson (S), finanslandstingsråd i opposition, riktar sig insatsen främst mot unga.

– Där har vi stora utamingar i dag, säger hon.

De 15 miljonerna ska tas från Socialdemokraternas budget för 90-dagarsgarantin (jobbsatsning på unga). Den ordinarie landstingsbudgeten berörs alltså inte av förslaget. Några konkreta planer på var utbildningen av vårdstudenterna ska ske har inte S i nuläget. Samtidigt är de optimistiska.

– Jag tror att om unga får chansen att jobba 75 procent med lön och studera resten av tiden så kan de tänka sig att åka en pendeltågsstation eller två, säger Mikael Damberg.

Vaga löften om lönelyft

Vad? Valupptakt för S och vallöfte om traineejobb som presenterades.

Vilka? Mikael Damberg (S), gruppledare för S i riksdagen, Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande och Helene Hellmark (S) Knutsson, finanslandstingsråd i opposition.

Folk? 60 partimedlemmar och lika många åhörare.

Valfläsk? Ett konkret löfte om 15 miljoner kronor till 100 trainee platser inom hälsa och sjukvård i Södertälje. Dock endast vaga löften om högre lön till befintlig personal inom vården.