Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S-landstingsråd vill ha närakut i Södertälje

I slutet av maj ska landstinget besluta om, och var, de nya närakuterna ska förläggas.– Vi föreslår att Södertälje ska bli en av fem, säger oppositionsrådet i landstinget, Erika Ullberg (S) i ett utspel.

De närakuter som fanns för tio år sedan ser ut att komma tillbaka, ordentliga verksamheter med bland annat röntgen. Men den politiska frågan är var de ska ligga, och vem som ska stå för driften.

– Vi är glada att Alliansen vill ta tillbaka närakuterna, men är oroliga över att deras förslag bara innebär att de tre stora, Danderyd, SöS och Karolinska får de närakuterna. Och att man i nästa steg privatiserar de som kommer sedan. Det är vi rädda för, säger Erika Ullberg.

Södertälje sjukhus vd Mikael Runsiö:

– Det är ingen hemlighet att vi gärna vill ha en ny närakut till Södertälje, som kan integreras med den be-fintliga akuten, och vill driva närakuten själva. Och det kommer få plats. I övrigt vill jag inte förekomma beslutet.

Erika Ullberg (S):

– Vården ska vara jämlik och till skillnad från Alliansen vill vi säkerställa lika god tillgång på vård i hela länet. Därför anser vi att det inte räcker att bara upprätta tre närakuter som föreslagits i detta första steg utan att närakuter även ska öppna i Huddinge och Södertälje.

Det som finns i Södertälje i dag är att betrakta som en kvällsöppen vårdcentral.