Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S-kritik om Moraån: "Det är en skandal"

 
Striden om Moraån
Visa alla artiklar

Socialdemokraten Gunnar Karlsson är mycket kritisk till att Järna kommundelsnämnd lade ner alla ärenden som rör Moraån.– Det är en skandal, säger han.

Striden om dammarna i Moraån tar ny fart efter Järna kommundelsnämnds beslut att avsluta alla uppdrag i frågan.

– Utifrån den konsultrapport som finns borde man i stället aktivera Dämmegruppen för att försöka nå konsensus. Nu lämnar man över initiativet till Sportfiskarna, säger Gunnar Karlsson (S), tidigare ledamot av kommundelsnämnden.

Den så kallade Dämmegruppen med politiker och föreningsfolk lades, efter en tids inaktivitet, ner i och med nämndens beslut. Striden om dammarna står mellan Sportfiskarna – som anser att fördämningarna utgör hinder för öringen och annan vandrande fisk – och Moraåns vänner, Järna hembygdsförening med fler som vill bevara dammar och vattenspeglar. Hembygdsföreningens Johan Pettersson tycker att det är rätt av kommunen att avvakta.

– Det är enda sättet. Men sista ordet är naturligtvis inte sagt. Sportfiskarna är väldigt aggressiva och vi får se vad de gör nu. Det vore intressant med en juridisk prövning – jag är inte säker på att de får rätt.

I LT i måndags sade Sportfiskarnas Tobias Fränstam att fördämningen vid väg 57 saknar tillstånd och att han är övertygad om att den kommer att rivas.