Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S förlorare i viktigaste frågan

Jobbkongressen. Det var det nästan övertydliga namnet på Socialdemokraternas partikongress i oktober där målet var att återta förlorad mark i arbetsmarknadspolitiken.

Mona Sahlin räknade dagarna till valet och deklarerade: ”Vi ska aldrig mer förlora initiativet i jobbfrågan”. Sedan dess har Sahlins räknade dagar snart blivit hälften så många – och partiet har fortsatt att förlora mark.

Sveriges radio har med Sifos hjälp frågat väljarna vilken fråga som är valets viktigaste – mer än var tredje svarar sysselsättning och jobb. På följdfrågan om vilket parti som har den bästa politiken segrar Moderaterna stort med 29 procent. Jämfört med Socialdemokraternas 20 procent.

Ännu intressantare blir skillnaden när man räknar samman stödet för de två blocken – det skiljer också nio procentenheter.

I den viktigaste valfrågan, tillika Socialdemokraternas profilfråga nummer ett, har Alliansen ett kraftfullt övertag.

Och det är svårt att se hur de rödgröna ska kunna vända på det. För då i oktober var konjunkturläget rejält dystert. Prognoserna talade om en arbetslöshet kring 11 procent som värst. Socialdemokraterna hade momentum, Socialdemokraterna kände vind i ryggen.

Nu är läget bättre. Ingen talar längre om tvåsiffriga arbetslöshetstal, hushållens optimism ökar, tjänstesektorn går bra och industrins hjul börjar snurra allt snabbare. Arbetsmarknadsläget ljusnar.

En titt ut i Europa visar också att de länder som fört en politik i de rödgrönas anda – med kraftiga subventioner för att på konstgjord väg hålla liv i den inhemska arbetsmarknaden – nu står med gigantiska underskott i statsfinanserna. I flera fall väntar stora bekymmer nu när subventionerna ska fasas ut.

I jobbfrågan har Alliansen opinionen med sig och trumf på hand. Sahlin riskerar i och för sig inte att förlora initiativet – man kan inte förlora något man inte har.