Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S är inte trovärdiga i arbetet mot stöket i skolan

Annons

Det är bra att företrädare för Socialdemokraterna börjar låta som Liberalerna och att man kan tro att de nu börjar ansluta sig till flera av våra liberala krav på åtgärder mot stöket i skolan.

Anmäl text- och faktafel

Liberalerna har under många år drivit frågan om arbetsro och studiero som förutsättningar för en trygg skola och där eleverna ska kunna fokusera på sitt skolarbete utan att några få förstör undervisningen. För detta har Socialdemokraterna och Miljöpartiet ofta kritiserat oss med argument som att vi inte har problem i skolan som kräver disciplinära åtgärder.

Men detta är förstås helt fel.

Frågan om lärarnas arbetsmiljö, arbetsron och stöket i skolan är en mycket stor och aktuell fråga på flera skolor runt om i Sverige. Det är också därför vi både nationellt och här i Södertälje lagt flertalet förslag med syfte att öka personaltätheten i skolan och ge personalen de befogenheter de behöver för att genomföra sitt arbete. Skolan ska vara en lugn plats med fokus på lärande och ingenting annat.

Socialdemokraterna och i synnerhet utbildningsminister Anna Ekström saknar trovärdighet i denna fråga

Problemet med S-debattörernas inlägg (LT, 6 mars) är att det kommer några veckor efter att Liberalerna i en interpellationsdebatt i riksdagen krävt att lärare som följer skollagen och ingriper mot bråkiga elever inte ska straffas utan stöttas. Det är precis detta som sker när Barn- och elevombudet (BEO) återkommande driver skadeståndsprocesser för att ge elever ersättning då de upplevt sig kränkta när de visats ut ur klassrummet efter att ha stört undervisningen.

Socialdemokraterna och i synnerhet utbildningsminister Anna Ekström saknar trovärdighet i denna fråga då hon i riksdagens kammare besvarar Liberalernas krav med att regeringen inte tänker ändra skollagen för att öka lärarnas befogenheter.

Detta när regelverket måste ändras omgående.

Nuvarande lag underminerar lärarkårens profession och roll direkt. Skolan måste i stället känna hela samhällets stöd i sitt kunskapsuppdrag men också i sitt uppdrag att upprätthålla ordningen i skolan.

Roger Haddad (L)

skolpolitisk talesperson, riksdagsledamot

Metin Hawsho (L)

gruppledare Södertälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel