Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rysslands röst är inte vår

Vi har alla på senare tid både kunnat ta del av hur Ryssland söker påverka den svenska debatten med utsända och hur Kreml ser på sin omvärld inklusive Sverige.

Utrikesminister Sergej Lavrov gav propagandan ett tydligt ansikte när han i Dagens Nyheter talade om Rysslands folkrättsvidriga ageranden i Ukraina.

Han talar som andra Kremlföreträdare om en räddningsaktion av ryssar och ryskspråkiga som hotades med förintelse, med början på Krim. Vladimir Putins vandringssägner och propaganda har dessa inslag. Putin talade om hotet av förintelse även när ryska trupper gick in i Georgien. Vi har kunnat följa oberoende granskare som fullkomligt sticker hål på propagandan. Men de hörs inte i Rysslands statskontrollerade media och tystas effektivt.

Det är tydligt hur Kreml ser på våra baltiska grannar. De fick som Lavrov sa ”gå i fred” från Sovjetunionen och för det väntar Ryssland sig tacksamhet, vilket de inte sett.

Här vädras betydande missnöje och vi vet att våra baltiska grannar upplever sig hotade från Ryssland. De ser i dag tydligt värdet av sitt medlemskap i både EU och Nato. De har härigenom fått en tillräckligt hög tröskel för att känna en säkerhet som andra före detta Sovjetstater inte känner i dag. Artikel 5 i Natofördraget håller tillbaka de ryska militära strukturerna.

För svensk del har vi all anledning att tydligt markera mot ett Ryssland som väljer att gå in militärt i andra länder, med våld vilja rita om kartan i Europa och som söker destabilisera med olika aktioner i andra länder för att bygga ut sin intressesfär.

Självklart ska vi upprätthålla sanktionerna så länge Ryssland inte drar sig ur och återger Ukraina sin territoriella integritet. .

Klart är att Kreml söker påverka den svenska säkerhetspolitiska debatten. Det handlar bland annat om det Värdlandsavtal som vi i riksdagen nu behandlar och snart ska rösta om. Avtalet syftar till att vi ska kunna ge och ta emot hjälp militärt, inte bara som i dag av främmande stat utan även av Nato om vi själva så bestämmer. För att kunna göra det måste vi ha lagstiftningen i ordning. Det handlar om inkomstskatt, trafikskadelagen, tullagstiftning och skyddslagen. Det handlar inte om kärnvapen eller något annat som vulgärdebatten lyfter fram, uppenbart med rysk ”hjälp”.

När Lavrov och andra företrädare för Kreml i våra medier avsiktligt talar om Sverige och Finland som neutrala är det en björnkram. De är självklart mycket medvetna om att ingen av oss är neutrala. Vi övergav båda neutralitetspolitiken på 90-talet. Vi är medlemmar i EU. Finland har en tydlig Natooption. Sverige har dessutom i total politisk enighet uttalat en tydlig solidaritet med våra grannar i Norden och Baltikum. Vi vet att om något händer dem så händer det oss. Då ställer vi upp.

Sverige har enligt min och Centerpartiets uppfattning skäl att nu göra gemensam sak med våra grannar och tydligt klargöra och garantera vår solidaritet. Det skulle vi göra genom att inleda en process för Natomedlemskap. Vår ambition är att Sverige och Finland gemensamt ska kunna bli medlemmar.

Därmed rätar vi ut de frågetecken som kan finnas kring vår hållning och åstadkommer en tydligt tröskelhöjande effekt vid sidan om de försvarssatsningar som görs. En effekt som samtidigt minskar riskerna för våra baltiska grannar. Det skulle bidra till att hindra små gröna män eller liknande i vårt grannskap. Ett sätt att förebygga konflikter då kostnaderna skulle bli för höga för Ryssland.

Tydlighet och transparens är i grunden fredsfrämjande. Precis motsatsen till den väg Putin valt för Ryssland.

utrikespolitisk talesperson

Kerstin Lundgren (C)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel