Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rutavdraget gör nytta i länet

Finansminister Magdalena Andersson (S) har den senaste tiden lyft fram rutavdraget som ett sätt att snabbt skapa nya jobb. Det är glädjande.

Aldrig tidigare har så många svenskar gjort rutavdrag. Under 2015 fick 196 653 personer i Stockholms län rutavdrag, en ökning med 10 procent jämfört med året före.

Varje gång någon gör avdrag för hushållsnära tjänster betyder det att någon annan har utfört ett jobb. Den personen är sysselsatt, får lön, betalar skatt och gör sig oberoende av bidrag. Utan rutavdrag hade många i stället gjort den där dammsugningen eller fönsterputsningen själv – eller köpt tjänsten svart.

Behovet av arbeten som inte kräver högre utbildning eller perfekt svenska är samtidigt enormt. Sverige tog i fjol emot 160 000 människor i en flyktingsituation som saknar motstycke sedan andra världskriget. Samma år var 85 procent av alla Hemfrid anställde födda utomlands. Våra 1 900 anställda har riktiga jobb med kollektivavtal, avtalsenliga löner, försäkringar, anställningstrygghet och språkutbildning.

Tre av fyra som börjar arbeta med hushållsnära tjänster i Sverige kommer direkt från arbetslöshet. En egen inkomst är en av de viktigaste nycklarna till att bryta ett utanförskap. På så sätt bidrar rutavdraget till att fler i Stockholms län kan stå på egna ben. Det tjänar alla på.

Vid årsskiftet halverade regeringen taket för rutavdraget till maximalt 25 000 kronor per år. Detta trots att sju av tio svenskar ville behålla avdraget oförändrat, enligt en Sifoundersökning i höstas.

Sänkningen har skapat förvirring och oro. Våra kunder hör av sig till oss och undrar om de kan fortsätta att ta hjälp med att få ihop sitt vardagspussel. Därmed skadar sänkningen en växande bransch, trots att ytterst få köpare berörs. Snittavdraget per person var i fjol 5 055 kronor, långt under taket.

Regeringen och Allianspartierna har kommit överens om att rutavdraget ska omfatta fler tjänster, allt för att få fler i arbete. Det är ett steg i rätt riktning. Nästa steg bör vara att höja taket för rut och låta det populära avdraget fortsätta att skapa nya jobb, underlätta integration och motverka utanförskap i Stockholms län.

Vad som är kostnadseffektivt är viktigare än ideologiska låsningar när det gäller arbeten, sade Magdalena Andersson i mellandagarna till Dagens Nyheter. Vi håller med. Nu gäller det för regeringen att omsätta det i praktik.

vd, Hemfrid

Maria Andersson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel