Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rut – jämställdhet för ekonomisk egenmakt

Annons

Vi vill ha jämställdhet i vårt företagsamma land och jämställdhet för integrationen. Kvinnor som är födda i ett annat land än Sverige har det särskilt svårt att få jobb, för kvinnor i mer utsatta områden tar det i snitt sex år längre att få jobb jämfört med männen.

Var tredje kvinna född utanför Europa beräknas stå utanför den svenska arbetsmarknaden. När utrikesfödda kvinnor halkar efter drabbas individen, familjen och samhället går miste om resurser och kompetens. Så kan vi inte ha det.

Rutavdragets förtjänster är större än enbart fördelar för köparen. Rut är en förutsättning för ökat företagande, fler jobb och mindre svartarbete.

Rutsektorn är en väg in på arbetsmarknaden för de människor som annars står allra längst ifrån.

52 procent av rutföretagarna är kvinnor och hälften av dessa företagare är utrikes födda. Var tredje rutanställd är utrikes född och var fjärde har som mest förgymnasial utbildning. Rutsektorn är en väg in på arbetsmarknaden för de människor som annars står allra längst ifrån.

Centerpartiet drev på för införandet av rut och 2015 lyckades vi dessutom säkerställa att avdraget utvidgades till fler tjänster inom ramen för migrationsöverenskommelsen. Men sittande regering har valt att begränsa rut, halvera taket och begränsa antalet tjänster som omfattas. Det vittnar om en bristande förståelse för avdragets funktion och behovet av att stimulera framväxten av fler jobb i arbetsintensiva branscher över hela landet.

I vårt Sverige vill vi att alla ska ha ett jobb att gå till. Centerpartiet lägger fram förslag efter förslag för att de människor som står längst från arbetsmarknaden ska kunna gå från att vara bidragsberoende till ekonomisk egenmakt. Här är rut ett förslag att hissa, inte sänka. Centerpartiet vill därför se över möjligheterna att justera taket uppåt och att de tjänster som omfattas av rut blir fler.

Vi vill att fler människor som idag står långt ifrån arbetsmarknaden ska få en chans att gå från bidrag till egenförsörjning. Vi måste göra om och göra rätt – rut ska utvecklas inte avvecklas.

Nina Wahlin

Centerpartiet Södertälje

Linda Chalkias

Centerpartiet Södertälje

Johanna Sällberg

Centerpartiet Södertälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel