Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rum där leken står i centrum

Det kan vara svårt att få ihop ett barnrum som är både funktionellt och faller barnen i smaken. Hos familjen Hjort-Sandaker har de yngsta döttrarna själva fått vara med och påverka inredningen.

Med fyra barn i familjen har de yngsta döttrarna tidigare fått dela rum. Men när de båda äldre bröderna nu har flyttat hemifrån finns mer plats för Liv och Malva som passat på att flytta in i varsitt rymligt rum. De har själva fått vara med och tycka till om vad som ska få följa med in i det nya rummet. Och vad som inte får finnas där.

Nioåriga Livs rum på bottenvåningen är ljust med fönster åt två håll. Här finns det brukliga i ett flickrum, ett skrivbord, säng, och diverse förvaringsmöbler. Men det är en stor karta på väggen över flicksängen som fångar blicken.

– Jag tycker verkligen om den. Jag såg den på en bild på Instagram som en man som köper och säljer gamla kartor hade lagt ut och tänkte att den där vill jag ha, berättar Liv.

Kartan har tidigare hängt i ett klassrum och namn på länder som för många år sedan upphörde att existera skvallrar om att det inte rör sig om någon nyproduktion.

– När vi läser böcker om andra länder tittar vi på den och kollar var det ligger. Men det är en gammal karta så det heter inte riktigt samma sak, säger Liv.

En annan möbel som hon ofta får användning för är en liten blommig rosa fåtölj.

– Den såg jag i en affär och önskade mig i julklapp. Jag sitter ofta och läser böcker i den. Jag älskar att läsa, särskilt Lasse-Majas detektivbyrå. Jag har nog läst alla böckerna, ler Liv.

Men trots att hon själv fått vara med och bestämma hur hon vill ha det är hon inte riktigt nöjd än.

– Väggarna är bruna. Det har inte jag valt utan det var min bror som bodde här innan som ville ha det så. Men vi ska tapetsera om, turkosa tapeter med blommor och fågelburar, säger Liv.

En trappa upp har femåriga Malva sitt alldeles egna lekrum. För det är så hon beskriver det och det är det som är det viktiga – att det går att leka. Och klättra.

Att en av Malvas favoritsysselsättningar är just att klättra råder det inga tvivel om. Hon klättrar vant i och ur hängmattan mitt i rummet, upp på ett skåp och sedan ner i en stor trälåda som står uppställd längs ena väggen.

– Det är utklädningslådan. Men den kan vara vad som helst när vi leker. Ibland är den en säng eller en postlåda, förklarar hon.

Det finns en hel del saker i Malvas rum som tidigare tillhört någon annan. Att ärva är en del av vardagen som familjens minsting. Men ett par saker har hon plockat dit själv. Som hängmattan och ett stort rosa tält.

Och när hon tröttnat på de egna sakerna lånar hon ibland in lite extra.

– Jag tar saker från Livs rum ibland. Hon har så fina saker, erkänner Malva.

Liv himlar med ögonen och skrattar.

– Det gör hon faktiskt. Men det gör inte så mycket.

Dansar, läser och klättrar

Namn: Liv Sandaker.

Ålder: 9 år. Går i årskurs 3 på Oxbacksskolan.

Familj: Pappa Thorstein, mamma Anna, lillasyster Malva, storebröderna Max, 23 år, och Teo, 19 år.

Intressen: Läsa böcker, dansa flamenco, pyssla och rita.

Namn: Malva Sandaker.

Ålder: 5 år.

Familj: Pappa Thorstein, mamma Anna, storasyster Liv, storebröderna Max, 23 år, och Teo, 19 år.

Intressen: Leka, klättra, rita och måla.