Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rösta på EU-politiker som vill skydda våra insekter

Enligt en ny forskningsrapport (Biological Conservation Volume 232) kan, med nuvarande hastighet, alla insekter försvinna från planeten inom hundra år. Forskare i Tyskland har konstaterat att över 75 procent av alla flygande insekter i vissa naturreservat har försvunnit. Detta är en katastrofal utveckling för jordbruket och därmed för all livsmedelsförsörjning framöver.

Anmäl text- och faktafel

EU har förbjudit tre bekämpningsmedel i gruppen neonikotinoider som anses bidra till en oroande minskning av mängden bin och andra pollinerande insekter. Vissa länders myndigheter, bland andra den svenska Kemikalieinspektionen, har dock givit dispens för sockerbetsodlare att fortsätta använda en av dessa pesticider för betning av utsäde. Orsaken är att insektsangrepp hävdas kunna hota tio procent av sockerbetsskörden. Efter överklagande har dock Mark- och miljödomstolen i Sverige beslutat att stoppa dispensen.

Kandidaterna i vårens val måste visa att de har ett engagemang för att skydda livsmiljön som människan är beroende av.

För att denna typ av lagstiftning ska bli effektiv krävs att medlemmarna i EU-parlamentet skärper lagstiftningen så att dispenser begränsas eller avskaffas. Myndigheterna ska inte behöva ägna tid åt dispenser.

Kandidaterna i vårens val måste visa att de har ett engagemang för att skydda livsmiljön som människan är beroende av. Naturskyddsföreningen har publicerat en granskning av hur EU-politikerna engagerar sig i klimat- och miljöfrågor.

Om du vill att EU ska fortsätta verka för en klimat- och miljöpositiv lagstiftning, som samtidigt skyddar våra livsviktiga insekter, kan du rösta miljömedvetet den 26 maj.

Naturskyddsföreningen i Södertälje och Nykvarn

Pehr Lind

Alenka Jejcic

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel