Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rösta för den biologiska mångfalden i EU-valet

Annons

Vi har bara en jord. Vi delar den med en fantastisk mångfald av levande varelser. En mångfald som bygger upp fungerande ekosystem, som är grunden för vår välfärd idag och i framtiden. Många växter och djur har vi stor nytta av i dag. Många andra kommer vi upptäcka i framtiden att vi har nytta av. Om de får finnas kvar.

Anmäl text- och faktafel

Nu försvinner växtarter och djurarter i snabb takt från jorden – hundra gånger snabbare än vad som vore naturligt. I en rapport som just publicerats av FN bedöms att en miljon arter är utrotningshotade. Det beror på oss människor, och framför allt på att vi förstör livsmiljöer som andra arter är beroende av.

Att hejda massutrotningen är ett gemensamt ansvar för mänskligheten – ett ansvar gentemot våra barn och barnbarn och alla som kommer efter dem. För att kunna lyckas måste vi samarbeta över gränserna. Djur och växter rör sig och sprids mellan länder. Det som sker med en art i ett land påverkar artens överlevnad i andra länder. Därför är det bra när vi kan fatta beslut gemensamt om att skydda växter, djur och deras livsmiljöer över nationsgränserna.

EU måste skydda och återställa naturen och den biologiska mångfalden och fokusera mer på att hjälpa medlemsländerna att skydda, sköta och restaurera naturområden.

Enligt en intervjustudie i EU är den folkliga viljan för att EU ska vidta åtgärder för biologisk mångfald stor. EU måste skydda och återställa naturen och den biologiska mångfalden och fokusera mer på att hjälpa medlemsländerna att skydda, sköta och restaurera naturområden. Miljöpartiet går till EU-val på en satsning på minst 10 miljarder euro mer på detta. Vi vill även att EU:s nuvarande naturvårdsdirektiv implementeras, från höga ambitioner i Bryssel till kommunnivå.

I Södertälje har Miljöpartiet bidragit till att ta ett lokalt ansvar för den biologiska mångfalden. Bland annat håller kommunen nu på att ta fram en pollineringsplan som pekar ut viktiga samband för arters spridning. Det handlar om att spara gröna stråk i samhällsplaneringen, att stärka befintliga ekosystem genom skötsel och växtval och att skapa nya områden med vatten och grönska i stadsmiljön.

I dag 22 maj är det biologiska mångfaldens dag. Då uppmärksammas artutrotningen internationellt. Vi som undertecknar denna artikel bjuder in till ett samtal om detta ikväll, på Kafé Åsgatan 2 i Järna. Hur kan vi jobba för en tuffare naturpolitik och en framtid att längta till, med surrande ängar, levande skogar och friskt vatten!

Växterna och djuren har ingen rösträtt. Men det har du. En röst på Miljöpartiet är en röst för att alla arter som hör hemma i EU-länderna ska få finnas kvar långsiktigt, och att deras livsmiljöer bevaras.

Använd din röst i valet till Europaparlamentet 26/5! Rösta för framtiden – rösta för naturen – rösta på Miljöpartiet!

Rebecka Le Moine (MP)

talesperson för biologisk mångfald

Naiara Pereira Cunha (MP)

kandidat till EU-parlamentet

Hanna Klingborg (MP)

språkrör Södertälje

Lars Greger (MP)

språkrör Södertälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel