Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rosenberg och Delblanc först ut – nu kommer de litterära skyltarna

Göran Rosenberg och Sven Delblanc blir först ut. På lördag invigs Södertäljes första litterära skyltar.

Annons

I november 2015 kom ett medborgarförslag om att kommunen borde sätta upp små skyltar runt om i staden för att markera platser där Södertälje förekommer i litterära verk.

Läs också: Förslag: Södertälje bör få litterära skyltar

Bra idé, tyckte kommunen och klubbade igenom förslaget i juni förra året.

Läs också: Södertälje får litterära skyltar

Och nu är det alltså dags. På lördag den 9 september invigs två av de fem skyltar som utlovats.

En skylt med ett utdrag ur Göran Rosenbergs "Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz" kommer placeras längs med gångstråket vid Saltsjöbron. Göran Rosenberg är född i Södertälje och i boken som citeras skildrar han sin pappas väg från Auschwitz till Södertälje..

Läs också: Rosenbergs berättelse trollband elever

En skylt med ett utdrag ur Sven Delblancs roman "Stadsporten" kommer att sättas upp vid Olof Palmes plats. Sven Delblanc föddes i Kanada 1931, men flyttade till Södertälje 1944. Romanen skildrar hans barndom i Sörmland.

Invigningsceremonin äger rum vid Olof Palmes plats.

–Litteraturskyltar kan ge Södertäljeborna ett nytt sätt att uppleva sin stad,säger Anna Bohman Enmalm, ordförande i kultur- och fritidsnämnden (S), i ett pressmeddelande.

Läs också: Borg som staty – en självklarhet