Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rör inte utomhusrinken i Järna

I en debattartikel förespråkar två personer från Järna SK ishockey att nuvarande utomhusrink i Järna ska byggas in och bli en del av nuvarande Järna ishall. Detta till förmån för ishockeyspelande ungdomar, men också att det skulle vara bra för spontanidrotten. Fin tanke, men alla ungdomar vill inte spela ishockey i ett lag eller ens vara inomhus i en ishall även om det av insändaren att döma verkar vara lösningen på fler ungdomars fritid utöver de 1 250 medlemmar som JSK har i dag. Tyvärr är det inte hela sanningen.

Anmäl text- och faktafel

För länge sedan, när jag växte upp i Järna på 1970- och 80-talet, hade vi en konstfrusen isrink och den låg utomhus. JSK kanske inte var den högst presterande ishockeyklubben, men rinken var ofta full med barn och ungdomar i olika åldrar. Jag var själv en av dem som ofta tillbringade ledig tid där.

Allt var inte heller så planerat och inrutat, det var enkelt att spontanidrotta och vi rörde oss framför allt utomhus i friska luften. Under denna tid i historien duggade inte heller larmen om oro för växande barns fysiska och psykiska hälsa lika tätt som i dag.

Det blev tråkigt att åka skridskor. Det blev krångligt att spontanidrotta.

Så byggdes rinken in och blev Järna Ishall. Våra växande barn och ungdomar som inte ville spela ishockey eller ringette förpassades till snålt tilldelade tider inomhus i en ishall med en öronbedövande ljudnivå.

Det blev tråkigt att åka skridskor. Det blev krångligt att spontanidrotta. Som barn och ungdom och som människa är det lätt att tappa intresse om allt blir inrutat och tidsbestämt. Kreativitet och lust är ofta beroende av tidsmässigt utrymme, lekfullhet och frihet. Fritiden för de som anpassade sig och inte gav upp blev inomhus.

Men, så var den där: den nya utomhusrinken.

Hemmets 16-åring, en väldigt ”tidstypisk” tonåring, letade skridskor hemma. Allt gicks igenom i jakt på storlekar som passade kompisar. Mörka tidiga mornar under vinterhalvåret släpades alltid också en stor väska med skridskor i olika storlekar på bussen till skolan så att alla kompisar skulle kunna vara med då fritiden tog vid på utomhusrinken. Någon annan tog dit ett helt fång klubbor. Sedan umgicks man.

den gångna vintern har stora grupper tonåringar och barn i olika åldrar vistats utomhus efter skolan och även stor del av helgerna på denna utomhusrink intill Järna ishall.

Har Järnas politiker betraktat och noterat detta månntro. En gratis fritidsgård byggd på kreativa ungdomars initiativ utan vuxna som är där och styr upp allt?!

I stort sett varje dag den gångna vintern har stora grupper tonåringar och barn i olika åldrar vistats utomhus efter skolan och även stor del av helgerna på denna utomhusrink intill Järna ishall. Även vuxna har deltagit i gemenskapen och de spontana matcher som uppstått. Alla fick vara med, det var snällt och prestigelöst på rinken. Och, det viktigaste – det fanns tid och utrymme att vara spontan.

Även tonåringar som lätt fastnar inomhus slaskiga och gråa vinterdagar har till följd av denna rink och dess oerhört generösa och enkla tillgänglighet vistats ute i friska luften med fysisk aktivitet många timmar varje dag.

I inlägget vill debattörerna gärna visa vad en ishall, i stället för denna utomhusrink, ger spontanidrotten. Men vad är detta jag beskrev? Är inte det spontanidrott i sin fulla blom?

Bygg hur många inomhushallar ni vill men lämna utomhusrinken fullt tillgänglig i tid till just spontanidrott. De som rör sig där vill också ha fin is men den behöver inte vara lika pedantiskt skött som för ett tränande ishockeylag.

Ja, det kostar att öronmärka en konstfrusen utomhusrink att vara utomhus till detta ändamål men det kostar också både på kort och lång sikt att ungdomar hittar på andra saker eller inget alls.

Järnas idrottsytor måste vara till för alla, inte bara för dem som endast vill ingå i en klubbs verksamhet.

Johanna Wiggberg

mamma till tre

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel