Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Romiana åker till FN för de ungas räkning

De två utvalda som får representera Sveriges unga i FN är utsedda. Den ena heter Romiana Bikasha och är uppväxt i Södertälje. – Jag är lite nervös över att nå upp till deras standard, säger hon.

Romiana Bikasha trodde att hon ville bli civilingenjör och blev det nästan, men efter fyra år hoppade hon i stället av för att byta inriktning – hon ville hjälpa människor.

I stället började hon studera kulturgeografi med omvärldsanalys på Stockholms universitet och har nu av Sveriges ungdomsorganisationer blivit utvald till att representera Sveriges unga i FN 2016. Hon är volontär i Assyrier utan gränser och medlem i Assyriska ungdomsförbundet och det var via ungdomsförbundets nominering som hon till slut fick posten.

– Jag blev så glad. Vilken ära, vilken tillit och vilket ansvar! Jag hoppas jag kan framföra det jag vill och lära mig massor.

Romiana Bikasha skrattar och låter förväntansfull. Innan resan ska hon och Noura Berrouba, den andra representanten, prata med andra unga i Sverige, och i juli åker hon till New York för att delta i Sveriges delegation till FN:s högnivåforum för hållbar utveckling.

– Vi är nutiden, det är vi som kommer ta ansvaret efter de äldre i maktpositioner. Jag vill se att man investerar i oss och att vi lär oss, säger hon och fortsätter:

– Jag vill få vara delaktig, det är viktigt.

Studerar omvärldsanalys

Namn: Romiana Bikasha.

Ålder: 23.

Född: Södertälje.

Bor: Botkyrka.

Gör: Studerar kulturgeografi med omvärldsanalys på Stockholms universitet.

Aktuell: Studerar och som representant för Sveriges unga i FN 2016.

Intressen: Att vara delaktig i Assyrier utan gränser, måna om sin kultur, vara med vänner och familj.