Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rollspelare i Kings – nu stjärna i Uppsala

Här är spelaren Kings får se upp med i dag: Alexander Lindqvist, 25.Forwarden som vann SM-guld med Kings 2013 skiner nu som en av ligans största stjärnor – och är bäste svenska poänggörare.

– När vi tog hit Alexander var det tänkt att han skulle vara vår viktigaste offensiva spelare, det vill säga stoppa bollen i korgen. Men jag trodde inte att han skulle snitta så här många poäng, säger Uppsalas coach Kevin Gaines.

En genomsnittlig match stoppar Alexander Lindqvist i 19,3 poäng. Jämtlands guard

Corin Henry, 21,9, och Luleås center Jaraun Burrows är de enda powerforwarden från Uppsala har före sig.

– Jag vet inte om jag trodde på det här själv innan. Men jag har en bra roll och coach tror på mig väldigt mycket, så jag har mycket frihet. De vill att jag ska skjuta bollen. Och det gör jag gärna, säger han och småskrattar.

Ingen tvekan om det. Och det är inte utan anledning. När Uppsala inte värvade någon internationell spelare gav det Lindqvist både mer ansvar och fler möjligheter.

Möjligheter som han har tagit. Den 205 centimeter långe fyran skjuter med en sällsynt hög procent – från hela golvet. 58,3 procent på tvåor, 40 från tre och 87,5 är siffror som bara Borås prickskytt Mike Palm matchar.

– Han är väldigt trygg i sitt spel just nu. Han forcerar inte mycket, utan tar vara på sina chanser på ett väldigt bra sätt, säger Kevin Gaines.

Skyttet är basen, därtill har Uppsalastjärnan ett brett register. 25-åringen straffar mindre spelare under korgen, dunkar och springer på omställningar.

Och Lindqvist har vässat sin förmåga att dribbla bollen.

– Han har blivit väldigt bra på att sätta bollen i golvet, gå hårt mot korgen och ta sig till linjen, säger Gaines, som fått se Lindqvist straffkast fördubblas från 2,1 försök i snitt

förra säsongen till 4,0 nu.

– Jag har lärt mig gå höger ibland också, så det blir en väg till, säger Lindqvist själv.

Även Vedran Bosnic lov-ordar Lindqvists spel den här säsongen.

– En väldigt bra säsong, med bra siffror. Han har tagit ett steg framåt. Han är inte så ung längre, men har potential att spela väldigt bra basket, säger Bosnic.

I ligapremiären höll Kings forwarden på 13 poäng. Men i dikeskörningen i Uppsala

öste Lindqvist däremot i 26 poäng. Räkna med att han stod högt upp på Bosnics scoutingrapport.

– De har flera bra spelare, men han är extremt viktig för sättet som de spelar på, säger Kingscoachen.

Respekten är ömsesidig, Lindqvist lägger pressen på ett Kings med tio raka segrar.

– De är ju fantastiskt bra. De har egentligen varit det hela säsongen, förutom den lilla svackan som vi och Nässjö fick chansen att möta dem i. De har inte Europaspel nu heller och är säkert lite mer utvilade, säger Lindqvist.

Uppkast: basketligan

Vad? Kings–Uppsala, i Täljehallen. Hemmalagets 23:e grundseriematch.

När? 19.04 i kväll.

Notera: Fri entré.

I fokus:Alexander Lindqvist, powerforward i Uppsala.

Gör en strålande säsong och är med 19,3 poäng trea i seriens poängliga, tillika bäste svensk. Tolv gånger har Lindqvist gjort över 20 poäng. Som en jämförelse är Toni Bizaca uppe i sju sådana matcher.

Läget i Kings: Tio raka segrar i ligan. Senaste förlusten mot just Uppsala.

Oklart om Dino Pita spelar efter sin fotskada. Erik Johansson och Bizaca har varit sjuka, men är troligen tillbaka. Henrik Sjölin är fortfarande krasslig.

Läget i Uppsala: Anton Gaddefors comeback lär dröja till fredag. I övrigt inga borta.