Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rökning på allmän plats kan förbjudas

Blir du irriterad när folk röker vid busshållsplatsen? Snart kan du slippa bolmandet. Folkhälsoinstitutet ska nu utreda ett eventuellt framtida rökförbud på allmän plats.

Annons

I sju år har det varit förbjudet att röka på krogar och restauranger. Men snart kan förbjudet utvidgas och börja gälla även andra allmänna platser som busshållsplatser, uteserveringar och butiksentréer. Regeringen har bett Folkhälsoinstitutet i uppdrag att se över hur den passiva rökningen på sådana platser kan minskas och komma med förslag på åtgärder, rapporterar TT.

Utredningen uppskattas av bland annat Astma- och allergiförbundet som ser gärna ett utökat rökförbud.

– Om någon hade sagt till mig 1985 att 2005 blir det rökfritt på krogen, då hade jag asgarvat. Nu uppskattar till och med rökarna det, säger Leif Henriksson är förste vice ordförande i Astma- och allergiförbundet, till TT.

Enligt den nationella folkhälsoenkäten utsätts 15 procent av befolkningen för passiv rökning minst en gång i veckan.

– Och det finns ett brett folkligt stöd för fler rökfria miljöer, säger Matz Larsson, chef för tillsynsavdelning på Folkhälsoinstitutet, till TT.

Bör rökning förbjudas på allmän plats? Vad tycker du? Skriv en kommentar.