Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rökförbud infört i hyreskontrakt

Vid årsskiftet införde Lundbergs rökförbud som en av klausulerna i hyreskontrakten. Det bryter mot Hyreslagen enligt Hyresgästföreningen.

Från och med den 1 januari är det inskrivet i Lundbergs hyresavtal att det är förbjudet att röka i lägenheter, på balkonger och på gårdar.

– Att ickerökare blir störda av rök är ett av de vanligaste klagomålen hyresgäster har mot varandra. Från början såg vi en möjlighet att förbättra miljön när vi skulle nyproducera, men sedan införde vi det i alla våra fastigheter, säger Roger Ekström, informationschef på Lundbergs.

Hyresgäster som bor hos Lundbergs sedan tidigare har inget rökförbud inskrivet i sina kontrakt. Men i ett brev som Lundbergs nyligen skickat ut till alla sina hyresgäster informeras om att rökning i lägenheter, på balkonger, på gårdar och i allmänna utrymmen inte är tillåten. ” Vi är dessutom tacksamma om det inte förekommer någon rökning i direkt anslutning till entréer”, står det i brevet.

– Rent formellt går det inte att komma åt hyresgäster som skrivit kontrakt innan förbudet infördes, men vi hoppas att alla ska anpassa sig, säger Roger Ekström.

Vad händer om hyresgästerna röker i bostaden?

– Vi har inte anställt rökpoliser och kommer inte att vräka någon. Sannolikt skulle vi inte vinna om fallet kom upp i hyresnämnden, säger Roger Ekström.

Lundbergs har 7 500 lägenheter i 13 kommuner från Uppsala till Göteborg och har infört rökförbudet i samtliga. Responsen från hyresgästerna har övervägande varit positiv, berättar Roger Ekström.

– Vi har fått mycket mejl och samtal, vilket är ovanligt när det gäller att man är nöjd med något. Men 86 procent av Sveriges befolkning är ickerökare, så förbudet drabbar ju inte många, säger han.

Men Madelaine Hällgren, ordförande i Hyresgästföreningen i Södertälje Nykvarn är inte lika nöjd.

– Enligt hyreslagen får man inte göra så här. Det går bara att införa förbud i nybyggda fastigheter, inte i områden där folk redan bor. Det finns domar på liknande fall, säger Madelaine Hällgren.

Allra svårast blir att upprätthålla förbudet på gårdarna, anser hon.

– Var ska man dra gränserna mellan gamla och nya hyresgäster? Ska folk gå omkring med en lapp i pannan? Och är det okej att röka på gångvägarna om man passerar, men inte bor i området, undrar Madelaine Hällgren.

Personligen tycker hon att jakten på rökare gått för långt.

– Jag kan förstå att man inför ett rökförbud inne i lägenheterna för det förstör och kostar att sanera. Men det är rökförbud på krogen och tillåtet utanför. Var ska annars alla rökare ta vägen? Man slutar inte röka över en natt.

Rökare vann mot hyresvärd

I ett fall som avgjordes av Hyresnämnden i Stockholm 2013 vann en hyresgäst mot hyresvärden som ville bryta kontraktet med motiveringen att mannen vanvårdade lägenheten med rökning.

Mannen hade dock inte inskrivet i sitt kontrakt att han inte fick röka i lägenheten.En av ledamöterna hade skiljaktig mening och ville ge hyresvärden rätt för att nikotinskadorna var skade¬görelse och grannarna stördes mer än godtagbart.

Källa: Hyresnämnden